Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Aidsa ne bomo premagali zgolj s kondomi’

Objava: 23. 07. 2012 / 07:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Aidsa ne bomo premagali zgolj s kondomi’

Včeraj se je v Washingtonu pričela devetnajsta konferenca Združenih narodov o tej smrtonosni bolezni.

Boj proti bolezni oslabljenega imunskega sistema, aidsu, zgolj z uporabo kondomov ne zadošča, je pred začetkom mednarodne konference o aidsu v ameriški prestolnici poudaril referent za boj proti aidsu pri človekoljubni organizaciji Caritas Internationalis, msgr. Robert Vitillo. Kot je dejal v pogovoru za Radio Vatikan, velja razmisliti o dosedanji praksi v zahodnih državah, saj se je doslej izkazalo, da le z uporabo kondomov aidsa ne bo mogoče premagati. Po besedah msgr. Vitilla so potrebna tudi prizadevanja na socialnem, gospodarskem in duhovnem področju.

Devetnajsta konferenca Združenih narodov o aidsu se je včeraj pričela v ameriški prestolnici Washington. Udeleženci bodo zasedali do petka, 27. julija, geslo srečanja pa je ‘Skupaj obrnimo list’. Predstavniki Združenih narodov so na temo aidsa nazadnje zasedali pred dvema letoma na Dunaju.

Pred začetkom mednarodne konference pa so v Washingtonu na temo aidsa zasedali predstavniki katoliških organizacij. Kot je pojasnil msgr. Vitillo, veliko ljudi zanima, kako se s tem problemom ubadajo katoliške mreže. Zanimiv izsledek raziskave je razkril, da katoliška Cerkev vprašanje preventive in boja proti aidsu obravnava kot družinski problem. Cerkev pare spodbuja, naj skupaj opravijo testiranje in morebitno obolelost rešujejo kot skupno težavo. Tako okuženi z virusom HIV niso prepuščeni sami sebi.

Okoli četrtino pomoči za okužene z virusom HIV in obolele za aidsom ter njihove svojce po svetu nudijo katoliške organizacije in pobude. Msgr. Robert Vitillo je pri človekoljubni organizaciji Caritas Internationalis referent za boj proti aidsu.

Številni predstavniki katoliške konference se bodo udeležili tudi zasedanja Združenih narodov, na katerem naj bi se po pričakovanjih zbralo okoli trideset tisoč znanstvenikov, drugih izvedencev in diplomatov. Med najbolj znane udeležence tokratnega zasedanja štejejo nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ustanovitelj podjetja Microsoft Bill Gates in predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim.

V preteklem letu je za aidsom umrlo 1,7 milijona obolelih, več kot štiriintrideset milijonov mož, žena in otrok pa živi okuženih z virusom HIV. Tokratno konferenco o aidsu prvič po letu 1990 ponovno prirejajo na ameriških tleh, potem ko je tamkajšnji predsednik Barack Obama umaknil prepoved vstopa v državo za osebe, obolele z virusom HIV.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh