Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Akademska maša v Ljubljani in Kopru [FOTO]

Za vas pišejo:
Katja Zver, s. Helena Eržen
Objava: 11. 10. 2023 / 10:03
Oznake: Maša, Mladi, Škof
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2023 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Akademska maša v Ljubljani in Kopru [FOTO]
Ljubljansko stolnico je napolnilo okoli 350 mladih, ki so pred Gospoda položili čas in napore, ki jih čakajo v prihajajočem letu. FOTO: Katoliška mladina/Tadej Velenšek

Akademska maša v Ljubljani in Kopru [FOTO]

Z oktobrom se je začelo novo akademsko leto. Da bi bilo uspešno, so se študentje v Ljubljani in Kopru zbrali pri sveti maši in prosili za blagoslov. V ljubljanski stolnici je somaševanje vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V koprski cerkvi sv. Ane pa je ob somaševanju p. Bogdana Rusa mašo daroval generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec.

Ob začetku študijskega leta se je v Kopru zbralo okoli 80 mladih, večinoma študentov Univerze na Primorskem. S petjem, igranjem in branjem so sodelovali študentje iz katoliških študentskih domov, Jadro in Sidro.

»Če nameravaš služiti Bogu s svojim umom, je študij zate velika obveznost,« pravi sv. Jožef Marija Escriva, ki dodaja, da je »ura študija za sodobnega apostola ura molitve«.

Ljubljansko stolnico pa je napolnilo okoli 350 mladih, ki so pred Gospoda položili čas in napore, ki jih čakajo v prihajajočem letu. Tudi v Ljubljani so študentje mašo obogatili s petjem, igranjem in branjem. Po sveti maši so se v prijateljskem vzdušju še nekaj časa zadržali ob hrani in pijači.

FOTO: Katoliška mladina/Tadej Velenšek

Ali se splača biti aktiven? 

Slavko Rebec je koprske študente v pridigi spodbudil k zavzetemu opravljanju svojih nalog, hkrati pa naj ob tem ne pozabijo tudi na najboljši del življenja – sedeti ob Jezusovih nogah. »Menim, da bi Jona prav lahko bil študent oz. da v njem vidimo sebe, študenta ali profesorja. Bodimo pozorni na to, kaj se je zgodilo, ko je Jona svojo nalogo vzel zares. Naloga ni bila lahka. Mesto, v katero je bil poslan razglašati pokoro je bilo veliko, on pa sam. Vendar, ko je svojo nalogo opravljal zares, se je zgodila reakcija. Najprej pri meščanih, potem je reagiral tudi kralj, se pravi druga stran.« V naši situaciji, je nadaljeval, bi lahko rekli: študent Jona je vzel svojo nalogo zares. To je zbudilo druge študente. In ob njih so z zavzetostjo reagirali tudi profesorji.

»Kakor, da nam nocoj Bog daje besedo, simpatično zagotovilo: ko ti dobro opravljaš svojo nalogo, to zbudi pri drugih reakcijo in reagirajo. V tem vidim smer za razmišljanje kadar se znajdem v mislih kot: ali se splača biti aktiven; zakaj bi se trudil pri študijskem delu; saj so predavanja od lani še dobra; ah, itak ne bo nobenega; zanje je že dobro, so nezainteresirani; kaj bom hodil poslušat, saj nam nič ne daje in se ji nič ne ljubi …« je nadaljeval Rebec.

Generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec. FOTO: s. Helena Eržen 

Zbrane študente in profesorje je spodbudil, naj svojo nalogo opravijo kvalitetno in zavzeto, ter zagotovil, da odziv bo – kdaj in pri kom, ne veš, ampak odziv bo! Sedeti ob Jezusovih nogah in počasi začutiti njegovo bližino, je nadaljeval, to je najboljši del življenja na Zemlji. »Veste zakaj? Ker so to trenutki, ki nas za nekaj časa prestavijo v Božji svet, v nebeške razsežnosti.«

Mladi so se priporočili Svetemu Duhu

V Ljubljanski stolnici je na začetku mlade nagovoril dr. Tadej Stegu iz Teološke Fakultete: »Dobrodošli vsi, ki že s tem bogoslužjem dvigujete naše akademsko delo v razsežnosti, ki presegajo zmožnosti nas samih in ki nas vedno znova presenečajo. Božje varstvo in njeno vodstvo že kako potrebujemo. Če želimo, da bo znanost služila človeku tudi v prihodnje, naj nas modrost, ki presega čase napolni in vodi pri študiju.«

Nadškof Zore je pridigo začel, da smo se skupaj zbrali zato, da bi se »priporočili Svetemu Duhu, za katerega je Jezus rekel, da nas bo učil vsega in spomnil vsega, kar je on sam povedal (prim. Jn 14,26). Čeprav o tem nismo povsem prepričani, vendar nekje v ozadju čutimo, da ob svojih intelektualnih sposobnostih, ob svoji pridnosti in delovnih navadah, potrebujemo še nekaj, nekakšno dopolnitev vsega, kar smo in kar imamo, da bi mogli ob doseganju študijskih uspehov in doseganja raznih nazivov rasti tudi v zrele in odgovorne ljudi.« V svoji vsakdanji govorici imamo navado reči, da ob vsem ostalem potrebujemo še malo sreče, da bi se nam pričakovanja izpolnila, je nadaljeval in mladim položil na srce:, da nam Jezus pove, da smo mi tisti, ki sadi, ki zaliva, nujno pa potrebujemo tudi tistega, ki daje rast (prim. 1 Kor 3,7).

Naj bo vaše življenje v tem študijskem letu uravnoteženo med poslušanjem Božje volje, da vas bo vse, kar boste spoznali, česar se boste naučili in za kar se boste usposobili, vodilo proti vedno večji svobodi. (Stanislav Zore)

»Bodite sejalci znanosti in zdrave pameti«

Dekane in prodekane, profesorje in profesorice, uslužbence fakultet in vse, ki kakorkoli sodelujejo v vzgojno-izobraževalnem procesu, pa je Zore prosil, naj ne sadijo česar koli. »Naj bo v vas nekaj kmečke pameti, ki je zahtevna in gleda v prihodnost. Posredujte svojim študentom najboljše od vsega, ki ste pridobili. Ne posredujete naprej vsega, kar se je nabralo v vaših predalih. Ne ponujajte jim »artiklov« po zadnji modi, pa naj se zdijo še tako prebujeni. Pomagajte jim do pravih spoznanj.«

FOTO: Katoliška mladina/Tadej Velenšek 

Poleg tega je Zore študentom z vso odgovornostjo zagotovil, da bodo ob povprečni nadarjenosti in primerni delavnosti vsi prišli do diplom in nazivov, ki si jih želijo. »Vendar tudi vas iskreno prosim, da bi vsaj toliko časa posvetili oblikovanju samega sebe, rasti v poštenega in pokončnega človeku, rasti v suvereno osebnost, kolikor ga boste posvetili tisti znanosti in 'znanosti', s katerimi vam bodo polnili vaše glave.«

Nagni moje srce k svojim pričevanjem in ne k iskanju dobička. (Ps 119,36)

»Evangeljski odlomek,« pravi Zore »je odlična šola za vsakega kristjana in seveda tudi za vsakega študenta, ki od življenja pričakuje nekaj več, ne pa samo, da bo postal čim bolj izpopolnjen leksikon nekega področja. Naj bo vaše življenje v tem študijskem letu uravnoteženo med poslušanjem Božje volje, da vas bo vse, kar boste spoznali, česar se boste naučili in za kar se boste usposobili, vodilo proti vedno večji svobodi. Ta svoboda pa ni v tem, da delam kar in kakor hočem. To me zapira vase. To me ujame v mreže sebičnosti.«

FOTO: Katoliška mladina/Tadej Velenšek 

»Bogastvo vašega življenja ni kariera«

Kot je dejal Zore, je sporočilo Jonove zgodbe v tem, da nas Božja volja vodi k ljudem in če sodelujemo z Božjo voljo, svet postaja boljši. Bogastvo življenja pa ni v karieri, temveč da vsak postane prinašalec boljšega sveta. »Bogastvo vašega življenja je, da svet zaradi vašega znanja, vaših sposobnosti in zaradi vsega, kar ste, postane boljši.«

Vsi skupaj postanimo v tem letu stopnica na poti k dobremu, na poti k drugemu in tudi na poti k Bogu. (Stanislav Zore)

Svete maše so se udeležili tudi bratje iz Taizeja, Matthew, Jeana-Patrica, Andraž in Kilian skupaj z vsemi mladimi prostovoljci, ki pripravljajo novoletno taizejsko srečanje v Ljubljani.

FOTO: Katoliška mladina/Tadej Velenšek

Tako spodbujeni in polni zagona za služenje Gospodu v vsakdanjih rečeh, so študentje s pomirjenimi odpravili s svoje domove, z željo, da bi ostali katoličani tudi na svoji fakulteti, v predavalnici in študentskem domu. 

V sredo, 18. oktobra, ob 19. uri Univerzitetna župnija v Mariboru v sodelovanju z Nadškofijo Maribor vabi k sveti maši ob začetku akademskega leta. Sveto mašo bo v mariborski stolnici daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Pri sveti maši bo s petjem sodeloval študentski zbor Vdih.

Nalaganje
Nazaj na vrh