Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež študentom: v svetu brez Boga ni prihodnosti [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 08. 2023 / 12:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2023 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež študentom: v svetu brez Boga ni prihodnosti [VIDEO]
Papež med nagovorom na Portugalski katoliški univerzi. FOTO: Vatican Media

Papež študentom: v svetu brez Boga ni prihodnosti [VIDEO]

V okviru apostolskega obiska na Portugalskem se je papež Frančišek danes dopoldne srečal s študenti na Portugalski katoliški univerzi, Universidade Catòlica Portuguesa.

V nagovoru je zbrane spomnil, da »v svetu brez Boga ni prihodnosti«, in jih povabil, naj svojo vero naredijo verodostojno s svojimi odločitvami, poroča spletni portal Vatican News. Sveti oče je študente spodbudil, naj sprejmejo svojo vero in naj se ne bojijo tveganja, da bi s svojimi odločitvami spremenili svet, predvsem pa naj si na vseh ravneh prizadevajo za človeško bratstvo.

Papež je na srečanju prisluhnil tudi pričevanjem študentov beguncev, ki jih je univerza sprejela pod svoje okrilje.

Na srečanju je papež prisluhnil pričevanjem študentov beguncev, ki jih je univerza sprejela pod svoje okrilje, in študentov, ki sodelujejo pri udejanjanju papeževe okoljske okrožnice iz leta 2015, Hvaljen,moj Gospod, v Globalnem vzgojnem sporazumu in v pobudi Frančiškova ekonomija.


Naj bo vera prek vaših odločitev verodostojna

»Pristno celostno okoljevarstvo,« je v nagovoru dejal papež, »ni mogoče brez Boga, v svetu brez Boga ne more biti prihodnosti«, zato je mlade povabil, naj z odločitvami, ki jih sprejemajo v življenju, dajo verodostojnost svoji veri.

Če vera ne bo spodbudila prepričljivega načina življenja, ne bo »kvas« sveta.

Kajti če vera ne bo spodbudila prepričljivega načina življenja, tako papež, ne bo »kvas« sveta. Ni dovolj, da smo kristjani prepričani v svojo vero, »biti moramo tudi prepričljivi«. Naša dejanja naj veselo in popolno odsevajo lepoto evangelija. Krščanstva namreč ne moremo živeti kot trdnjave, obdane z visokimi zidovi, ki proti svetu dviguje svoje obzidje, temveč moramo biti del sveta in v njem pričevati.

FOTO: Vatican Media

Bodite presenečeni nad Kristusovo lepoto

V vsakem obdobju, je spomnil papež, je ena najpomembnejših nalog vsakega kristjana znova obuditi pomen učlovečenja, kajti brez učlovečenja »krščanstvo postane ideologija«. Učlovečenje pa nam omogoča, je dejal Frančišek, »da nas preseneti Kristusova lepota, ki se razodeva skozi vsakega brata in sestro, vsakega moškega in žensko«.

Papež je ob tem znova spomnil na »bistven prispevek žensk v Cerkvi«: »V Svetem pismu vidimo, kako je družinsko gospodarstvo v veliki meri zaupano ženskam. Te so prave glave gospodinjstva, z modrostjo, ki ni usmerjena le v dobiček, ampak tudi v skrb, sožitje ter telesno in duhovno dobrobit vseh, tudi revnih in tujcev.«

FOTO: Vatican Media

Scholas Occurentes: »Ne bojte si umazati rok«

Na srečanju z mladimi predstavniki Scholas Occurrentes na sedežu ustanove v Cascaisu pa je papež zbranim položil na srce, naj si »ne bojijo umazati rok«. Papeška fundacija Scholas Occurentes je mednarodna mreža šol, ki je nastala v Argentini na pobudo papeža, tedanjega nadškofa v Buenos Airesu, njen program pa temelji na vzgoji in izobraževanju prek medsebojnega povezovanja športa, znanosti in tehnologije.

FOTO: Vatican Media

Papež je med srečanjem prisluhnil pričevanjem treh študentov, evangeličana Paula, katoličanke Mariane in muslimana Aledja. V odzivu je vse tri spodbudil, naj skupaj potujejo skozi ranjeni svet, ki ga pretresa kaos in zaznamujejo delitve, ter naj nadaljujejo svoja prizadevanja za bratstvo in medsebojno razumevanje.

Le če si boste umazali roke, bodo vaša srca ostala čista.

Mladi naj si nikoli ne bojijo umazati rok, je zatrdil Frančišek, in naj bodo vedno na voljo, da priskočijo na pomoč ljudem v stiski: »Le če si boste umazali roke, bodo vaša srca ostala čista.«

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh