Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na slovenski katehezi na SDM v Lizboni: Marija je vzor

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 02. 08. 2023 / 16:29
Oznake: Dogodek, Maša, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2023 / 00:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na slovenski katehezi na SDM v Lizboni: Marija je vzor
Več kot 400 slovenskih mladih se je zbralo, da bi skupaj poglobili osebno vero, prepevali in molili ter oznanjali Boga. FOTO: Domen Permozer

Na slovenski katehezi na SDM v Lizboni: Marija je vzor

V Lizboni na Svetovnem dnevu mladih se je danes začel tudi slovenski program v župnijski cerkvi Igreja Paroquial de Santa Joana Princesa, ki je zajemal katehezo, slovensko mašo, adoracijo in slavljenje. Kateheze se je udeležilo več kot 400 mladih.

Na začetku sta se predstavila Klemen Kraševec in Ana Pučnik, ki sta vodila slovenski program. 

Klemen Kraševec in Ana Pučnik. FOTO: Domen Permozer 

Prav tako se je predstavil tudi SDM bend. Na vokalu je Favstina Plavčak, na klaviaturi in vokalu je Ana Šolar, na kitari in vokalu je Tomaž Bračko, na električni kitari je Filip Bezovnik, na baskitari je Marko Malenšek in na bobnih Miha Golob. Po predstavitvah so se mladi med seboj spoznali še ob ploskanju in vzklikanju. Najbolj glasni so bili mladi iz Štajerske. Sledilo je slavljenje z glasnim petjem.

SDM bend. FOTO: Domen Permozer 

“Marija je vstala in se odpravila v naglici” (Lk 1,39)  

Po slavljenju je sledila kateheza, ki jo je vodil duhovnik Martin Zlobko. Govoril je o odlomku iz Lukovega evangelija 1,39 do 45. Osredotočil se je na Marijino naglico ob odhodu k Elizabeti. Z mladimi je delil tri osnovna srečanja, ki so se zgodila, ko premišljujemo o obiskovanju. To so Angel in Marija, Marija in Elizabeta, ter Janez in Jezus. »Ta srečanja se dotikajo naših src in naših življenj. Blagoslovljen vsak izmed nas, blagoslovljen, ker si čudovit v mojih očeh, ker te ljubim in te imam rad. To so besede, ki jih slišim, če prisluhnem mojemu srcu in Božji besedi. Gospod mi vedno znova govori: "Čudovit si v mojih očeh, zato sem tvoje ime zapisal na obe dlani in zato te pošiljam." 

Duhovnik Martin Zlobko. FOTO: Domen Permozer 

Skupno je bilo 322 mladih, ki so prišli v organizaciji Katoliške mladine, nastanjenih v župniji Santa Engrácia, ki je od centra Lizbone oddaljena dobre pol ure vožnje. 70 mladih biva v župnišču, 230 mladih pa v telovadnicah in šolah. 22 Slovencev pa je nastanjenih pri portugalskih družinah. Salezijansko mladino so nastanili v salezijanskem centru.

Kaj je pri današnjem evangeliju nagovorilo Brino Rednjak, koordinatorko slovenske skupine?

Nadškof Alojzij Cvikl poudaril pomen ljubezni do Boga in do bližnjega

Poleg več sto mladih so v Lizbono prišli nadškof Alojzij Cvikl in duhovniki Jure Sojč, Jure Ferlež, Matevž Mehle, Peter Čemažar, Martin Zlobko, Gregor Bregar, Luka Modic, Primož Erjavec, Jure Babnik, Marko Košnik, Janez E. Rus, Urban Lesjak in še kdo. Kateheza, ki jo je vodil tudi nadškof Alojzij Cvikl, govori o Svetovnem dnevu mladih in njihovem veselju ter pripravah na to srečanje. 

Od leve proti desni: Duhovnik Jure Sojč, nadškof Alojzij Cvikl in duhovnik Martin Zlobko. FOTO: Domen Permozer 

Izpostavil je pomeni vere in odločitve, da se odpravijo na pot, da tvegamo in sledimo Božjemu klicu. Poudarja pomen ljubezni do Boga in do bližnjega ter skrb za stvarstvo. »Marija je vzor, kako se odzvati na Božji klic in kako ljubiti in služiti drugim.« Prav tako mlade nagovoril za prihodnost in skrb za okolje ter vključevanje v medčloveške odnose. Govor je zaključil s poudarkom, da je Svetovni dan mladih priložnost za srečanje z Bogom, poglobitev vere ter spodbudo za posredovanje vere v vsakdanjem življenju.

Katehezo nadškofa Alojzija Cvikla na Svetovnem dnevu mladih v Lizboni lahko v celoti poslušate tukaj. 

Nalaganje
Nazaj na vrh