Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi vtisi slovenskih romarjev v Lizboni: skupna točka vseh je vera

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 02. 08. 2023 / 06:01
Oznake: Maša, Mladi, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2023 / 01:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi vtisi slovenskih romarjev v Lizboni: skupna točka vseh je vera
Svetovni dan mladih se je v Lizboni začel z mašo za več tisoč romarjev. Med njimi je bilo tudi več sto Slovencev. FOTO: Domen Permozer

Prvi vtisi slovenskih romarjev v Lizboni: skupna točka vseh je vera

Svetovni dan mladih se je sinoči uradno pričel z otvoritveno mašo, ki je bila v lizbonskem parku Edvarda VII. Zbralo se je na tisoče mladih romarjev z vsega sveta. Mladi so bili pozvani, da aktivno in zavzeto sodelujejo na Svetovnem dnevu mladih, kjer se vsak dan začne z srečanjem in iskrenim pozdravom. O prvih vtisih smo povprašali nekaj slovenskih udeležencev.


Lizbonski kardinal patriarh Manuel Clemente je v uvodu mlade pozdravil in vzkliknil: »Bemvindos!« (dobrodošli). V pridigi je spregovoril o letošnjem geslu: »Marija je vstala in se odpravila v naglici«.

Lizbonski kardinal Manuel Clemente pozdravlja vse zbrane. FOTO: Sebastiao Roxo / JMJ Lisboa 2023 

Kardinal Clemente: Kljub oviram je potovanje pomembno

Kardinal Manuel Clemente je poudaril, da so vsi navzoči na romanje prišli po poti, ki je bila morda zahtevna zaradi razdalje, povezav in stroškov, ki so potrebni za pot. Izpostavil je pomen podajanja na tovrstna potovanja kljub oviram in romanja primerjal s potovanji življenja, kjer vsak dan predstavlja nov izziv.  

V navalu navdušenja in veselja se je prvi dan Svetovnega dneva mladih zaključil z glasbo, ki je odmevala pozno v večer. 

Vabljeni, da nas spremljate na spletni strani Družine in družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

In kakšni so vtisi mladih slovenskih romarjev?

Peter Puškarić, 17, Ljubljana

Prvič sem v takšni množici ljudi. Na dogodku je veliko mladih in s tem priložnost, da spoznavam nove ljudi, to je bil tudi velik razlog, da se udeležim Svetovnega srečanja mladih v Lizboni.

Peter Puškarić. FOTO: Domen Permozer 

Jerneja Podgorelec, 18, Ljubljana

V Lizbono sem prišla s skupino mladih iz Štepanje vasi, ki smo po naključju tudi vsi skavti. V Lizbono sem se odločila priti namesto počitnic na morju. Imamo se fenomenalno, čeprav sem včasih rahlo živčna, ker je toliko ljudi in me je strah, da bi se kdo izmed nas izgubil. Velik izziv mi predstavlja spoznavati nove ljudi. Z veliko mladimi smo že zamenjali obeske na rutkah.

Jerneja Podgorelec. FOTO: Domen Permozer 

Adrijana Slemc, 17, Spodnji Brnik

Vzdušje je popolnoma sproščeno in razigrano. Od vsepovsod se sliši vriskanje različnih narodov in na vsakem koraku je mogoče občutiti Božjo ljubezen. Razlog, zakaj sem se odločila, da pridem na Svetovni dan mladih, je bil ta, da poglobim osebno vero, spoznam nove prijatelje in raziščem lepe kotičke Portugalske.

Adrijana Slemc. FOTO: Domen Permozer 

Nika Habič, 17, Ljubljana

Počutim se odlično, ker imam ob sebi prijatelje, ki so zame najboljša družba. Prišla sem zato, da spoznam sebe in Boga.

Nika Habič. FOTO: Domen Permozer 

Ajda Juvan, 17, Kraj

Na SDM sem prišla, ker me je k temu spodbudil naš župnik. Odločila sem se, da spodbudim še sošolko, da se mi pridruži. Skupaj sva prišli in z ostalimi mladimi ustvarjava nepozabne spomine ter nabirava bogate izkušnje. Veselim se naslednjih dni, ko bo z nami še papež Frančišek.

Ajda Juvan. FOTO: Domen Permozer 

Krištof Selan, 15, Notranje Gorice

SDM je moje birmansko darilo, ki sem ga nadvse vesel. Spoznal sem že veliko novih prijateljev, ki jih nikoli ne bom pozabil.

Krištof Selan. FOTO: Domen Permozer 

Janez Kepic, 17, Cerklje na Gorenjskem

Dan je bil vsekakor drugačen od običajnih dni, ki jih preživim v Sloveniji. Okoli nas so ljudje, ki jih ne poznaš, in govorijo jezik, ki ga ne razumeš, vendar je vzdušje zaradi tega še boljše.

Janez Kepic. FOTO: Domen Permozer 

Gašper Gregorc, 16, Vodice

Okoli nas so zelo prijazni ljudje. Vesel sem, da sem lahko z njimi in spoznavam nov košček sveta.

Gašper Gregorc. FOTO: Domen Permozer 

Monika Krapež, 23, Vrhpolje pri Vipavi

Na začetku sem bila rahlo zmedena, ker je okoli mene bila množica nepoznanih ljudi. Kljub temu sem se kar hitro začela pogovarjati, čeprav sem jih videla prvič. SDM se mi zdi enkratna priložnost, da lahko poglobimo svojo vero in se družimo s kristjani z vsega sveta.

Monika Krapež. FOTO: Domen Permozer 

Katja Adamič, 23, Manče pri Vipavi

Veliko nas je, vendar je bilo to pričakovano. S tem pa k nam prihajajo številni izzivi, ki nam bodo pustili močan pečat. Posebno pa je to, da na vsakem koraku srečaš nekoga, ki ga sploh ne poznaš, ampak se z njim počutiš tako povezanega in blizu, ker veš, da imaš z njim eno skupno točko – vero. 

Katja Adamič. FOTO: Domen Permozer 

Kupi v trgovini

Molitvenik papeža Frančiška
Molitveniki
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh