Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj se veselim Lizbone? [ANKETA]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 28. 07. 2023 / 05:00
Oznake: Mladi, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2023 / 20:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj se veselim Lizbone? [ANKETA]
Kakšna so pričakovanja mladih Slovencev, ki komaj čakajo, da skupaj s tisoči drugih vernikov doživijo nepozabno izkušnjo v Lizboni. FOTO: AdobeStock

Zakaj se veselim Lizbone? [ANKETA]

Le še nekaj dni nas loči do edinstvenega dogodka, ki bo v prvem tednu avgusta združil mlade katoličane iz vsega sveta - Svetovni dan mladih v Lizboni. Vzdušje se stopnjuje, pričakovanja postajajo vse močnejša, saj se mladi verniki nestrpno pripravljajo na veliki dogodek v portugalski prestolnici. Še pred uradnim začetkom pa vse do ponedeljka, 31. julija, potekajo dnevi po škofijah. V tem času mladi in njihovi duhovni voditelji spoznavajo ostale romarje z vseh celin, molijo in pojejo. Zakaj se mladi veselijo svetovnega srečanja v Lizboni, smo povprašali nekaj slovenskih udeležencev.

Utrip dogajanja na Portugalskem vam bom skušala v prihodnjem tednu kar najbolje približati. Celotno dogajanje bom spremljala v živo na prizorišču Calina do Enconto (Parque Eduardo VII) in Campo da Graça (Parque Tejo-Trancão). Sproti se bom javljala z zanimivi vsebinami in vznemirljivimi zgodbami, ki jim bom dodala slovenski in mednarodni pridih. Vabljeni, da nas spremljate na spletni strani Družine in družbenih omrežjih Facebook in Instagram. In kakšna so pred začetkom pričakovanja slovenskih romarjev?

Klemen Kraševec, 24 let, Bloke

Svetovnemu dnevu mladih sem večjo pozornost namenil, ko je kar nekaj tujih "youtuberjev" izrazilo, da so na enem od podobnih srečanj v svoji mladosti ponovno našli in zaživeli svojo vero. Ti posamezniki so sedaj izredno močni glasniki katoliške vere na svetovnem spletu. Verjamem, da lahko vsak, tako kot so oni, v nepregledni množici mladih iz celega sveta, ki so se skupaj zbrali za Kristusa, občuti, da je Cerkev še kako živa in polna veselih ter dobrih ljudi. Ljudi, ki hrepenijo po odnosu z Bogom in bližnjim. Ljudi, ki si želijo svetosti in so se zanjo pripravljeni potruditi.

Klemen Kraševec. FOTO: Osebni arhiv

Špela Vrtačnik, 23 let, Nova vas pri Markovcih

Biti v množici mladih, ki slavijo Boga, se mi zdi vedno nekaj posebnega. Takrat prav začutim tisto pristno veselje in povezanost. Verjamem, da bo tudi v Lizboni podobno. Prav veselim se tega skupnega praznovanja in mislim, da nas vse čaka ena čudovita izkušnja, ki nam bo dala novih moči, s katerimi bomo Njegovo besedo lažje ponesli vsak v svoj kotiček sveta. 

Špela Vrtačnik. FOTO: Osebni arhiv 

Aljaž Bratina, 25 let, Budanje

Ključna beseda Svetovnega dneva mladih je gotovo veselje. Poseben čar si je za nekaj dni ulice velemesta deliti z milijoni prešerno razpoloženih in upanja polnih mladih katoličanov. Nikoli in nikjer drugje nas ni toliko skupaj zbranih v praznovanju in raziskovanju svoje vere. To srečanje je dokaz in sporočilo, da mladi Boga še nismo pozabili, hkrati pa tudi spodbuda, da vsak udeleženec ponovno premisli o svojem odnosu do Stvarnika in o svojih temeljnih vrednotah. Druženje in sprostitev pa seveda tudi nista zanemarljiva. To je vendarle poletje in osvežitve v lizbonskem morju se gotovo nihče ne bo branil. Udeležil sem se že srečanja mladih leta 2016 v Krakovu.

Aljaž Bratina. FOTO: Osebni arhiv 

Letošnje geslo SDM: »Marija je vstala in se odpravila v naglici.« (Lk 1,39)

Aja Ana Jelaska, 22 let, Ljubljana 

Bolj kot se bliža Svetovni dan mladih, bolj se veselim. Priznam, da ni bila ravno najlažja odločitev, da se odpravim. Zelo dolgo časa sem se odločala, a na koncu so me naši mladi in kaplan le prepričali, da mi ne bo žal. Pa še prek molitev mi je Bog spregovoril. Tako sem vedela, da moram iti. Pravzaprav ne vem, česa se veselim. Predvsem prepuščam v Njegove roke, kaj ima tam zame pripravljeno. Se pa vseeno veselim srečanja s toliko mladimi iz celega sveta in papežem ter seveda srečanja z Njim ter da bom lahko to izkušnjo doživela z mladimi iz naše župnije. Iz srca se veselim vsega, kar bo SDM prinesel.

Aja Ana Jelaska. FOTO: Osebni arhiv 

Neža Šolar, 20 let, Topolje

Lizbone se veselim, ker bom lahko občutila slavljenje Boga skozi vesoljno Cerkev. Veselim se, ker bom spoznala ljudi, ki imajo podobne vrednote kot jaz. Veselim se tudi vseh skupnih molitev z vsemi mladimi iz Slovenije, saj me to navdaja z upanjem, da tudi v Sloveniji še gorijo srca za Boga.

Neža Šolar. FOTO: Osebni arhiv 

Marjeta Nahtigal, 21 let, Begunje pri Cerknici

Svetovno srečanje mladih zame predstavlja spoznavanje Božje dobrote v družbi tisočerih mladih z vseh koncev sveta. Lizbone se zato veselim predvsem, ker bom prav tam imela skupaj z mladimi od vsepovsod priložnost svetu oznanjati, kako neskončna je Božja ljubezen do nas. Zelo se veselim tudi spoznavanja novih ljudi in sklepanja novih prijateljstev, obiska papeža Frančiška in tudi pohajkovanja po čudovitem portugalskem mestu ter ustvarjanja nepozabnih spominov.

Marjeta Nahtigal. FOTO: Osebni Arhiv 

Nalaganje
Nazaj na vrh