Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: vzgoja je vedno dejanje upanja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 12. 2020 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2020 / 15:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: vzgoja je vedno dejanje upanja

Papež: vzgoja je vedno dejanje upanja

Sveti oče si še vedno prizadeva za globalni vzgojni sporazum.

Zasilna šola v begunskem taborišču v Južnoafriški republiki FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je znova spodbudil k temeljitemu premisleku na področju vzgoje in izobraževanja. Kot poroča avstrijski Kathpress, v video sporočilu, namenjenem udeležencem simpozija o vzgoji in ciljih za trajnostni razvoj, ki so ga objavili v Vatikanu, vse pristojne po svetu poziva, naj skupaj ukrepajo proti »globalizaciji brezbrižnosti«, ki poleg »kulture odmetavanja« sodi med največje grožnje človeštvu v sodobnem času, ter si skupaj prizadevajo za civilizacijo ljubezni, lepote in edinosti.

Kot poroča Radio Vatikan, je dvodnevni simpozij z naslovom Vzgoja je dejanje upanja 16. in 17. decembra zbral voditelje različnih mladinskih gibanj in strokovnjake s področja vzgoje in izobraževanja na svetovni ravni. Del dogodka se odvija v spletni obliki, nekateri udeleženci pa so se tudi osebno zbrali v Vatikanu na sedežu Papeške akademije za družbene vede.

»Poslanstvo 4.7«, nova pobuda Združenih narodov

Epidemija koronavirusne bolezni je težave še okrepila, je prepričan papež Frančišek. Mnogi ljudje so v preteklem letu ostali brez dela ali izključeni iz družbe. V svetu vlada »vzgojno-izobraževalna kriza« brez primerjave. »Več kot milijarda otrok se ne more udeleževati pouka,« žalostno ugotavlja papež. Na stotine milijonov otrok trpi zaradi omejenih možnosti pri razvoju svojih socialnih in kognitivnih sposobnosti, na mnogih krajih je biološko, duševno in gospodarsko krizo povečala še politična in družbena kriza. Zoper to je treba nujno nekaj storiti.

Papež je svoje misli predstavil ob začetku nove pobude Združenih narodov »Poslanstvo 4.7«, ki je usmerjena v pomembne akterje na področju politike, znanosti, gospodarstva in družbe. Skupaj naj bi si prizadevali za dosego načrtovanih vzgojno-izobraževalnih ciljev, navedenih v Agendi 2030 za trajnostni razvoj. Mednje med drugim sodijo vsevključujoča, pravična in kakovostna izobrazba ter možnosti vseživljenjskega učenja za vse.

Papež Frančišek si že več mesecev prizadeva za globalni vzgojni sporazum (Global Compact on Education), ki bi vseboval vse te pobude. Na konferenci sredi letošnjega oktobra je spodbudil k celostni vzgoji, ki bi presegala zgolj gospodarsko in pragmatično razmišljanje. V ta namen naj bi se za pripravo novih pobud med seboj povezali mednarodni odgovorni s področja vzgoje in izobraževanja.

Huawei Slovenija na pomoč otrokom v stiski pri šolanju na daljavo

Kot danes poroča STA, pa je podjetje Huawei Slovenija v okviru programa Botrstvo darovalo sto tabličnih računalnikov, ki bodo v prvi vrsti namenjeni učencem in dijakom za učenje na daljavo. V podjetju so v sporočilu ob projektu zapisali, da v digitalni dobi nihče ne sme biti prikrajšan za možnost izobraževanja.

Epidemija koronavirusne bolezni je namreč na površje družbe prinesla številne zgodbe, osamljene posameznike in družine, ki se tako ali drugače soočajo s stvarnostjo vsakdana. Učenje na daljavo je močno zamajalo prej ustaljeni ritem staršev in otrok, obenem pa pokazalo na še eno socialno razpoko - vsi šolarji namreč nimajo enakih možnosti in priložnosti za šolanje od doma.

V Sloveniji 41.000 otrok živi pod pragom tveganja revščine

Kot so navedli, v Sloveniji po lanskih podatkih kar 41.000 otrok živi pod pragom tveganja revščine, soočajo se s pomanjkanjem in družbeno izključenostjo, koronavirus pa je revščino vsakdana najranljivejših skupin še poglobil.

Da bi pravico do izobraževanja in dostopa do tehnologije, ki omogoča šolanje, imelo čim več otrok, so se v podjetju Huawei Technologies Slovenija odločili za podporo programu Botrstvo. Sto otrok iz celotne Slovenije bodo opremili z najsodobnejšimi tabličnimi računalniki, ki bodo mladim v pomoč pri učenju in pridobivanju znanja.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh