Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na Portugalskem: zasebno srečanje z žrtvami spolnih zlorab

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 08. 2023 / 09:30
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2023 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na Portugalskem: zasebno srečanje z žrtvami spolnih zlorab
Papež med molitvijo večernic s predstavniki portugalske Cerkve. FOTO: Vatican Media

Papež na Portugalskem: zasebno srečanje z žrtvami spolnih zlorab

Papež Frančišek se je prvi dan obiska na Portugalskem med drugim srečal tudi z žrtvami spolnih zlorab v tamkajšnji Cerkvi.

Na vatikanskem veleposlaništvu v Lizboni je sinoči sprejel skupino trinajstih oseb, ki so jih v preteklosti zlorabili duhovniki, so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada in dodali, da je srečanje minilo v vzdušju »intenzivnega poslušanja«. Žrtve so spremljali predstavniki cerkvenih ustanov za zaščito mladoletnih. Vatikan o vsebini srečanja sicer podrobnosti ni posredoval.

Večernice s papežem Frančiškom (1). FOTO: Vatican Media

Papež je včeraj prispel na Portugalsko, kjer se bo od danes naprej skupaj z več sto tisoč mladimi udeležil svetovnega dneva mladih. Osrednji cerkveni dogodek letošnjega leta bo v Lizboni trajal do nedelje. Srečanje papeža z žrtvami zlorab je bilo pričakovati, vendar kraj in čas srečanja nista bila objavljena vnaprej.

Sredi letošnjega februarja je komisija, ki jo je ustanovila Portugalska škofovska konferenca, objavila poročilo o preiskavi, katere izsledki so pokazali, da je bilo v letih med 1950 in 2022 v cerkvenem okolju spolno zlorabljenih najmanj 4.815 oseb. Po navedbah poročila so se napadi večinoma dogajali v katoliških semeniščih, domovih, šolah ali športnih objektih. Povprečna starost žrtev je bila nekaj manj kot enajst let; v 77 odstotkih primerov so bili storilci duhovniki.

Večernice s papežem Frančiškom (2). FOTO: Vatican Media

Srečanje s cerkvenimi predstavniki: Cerkev mora prisluhniti žrtvam

Pred zasebnim srečanjem z žrtvami zlorab je sveti oče obhajal večernice s portugalskimi škofi, duhovniki, diakoni, posvečenimi osebami, bogoslovci in pastoralnimi delavci v samostanu sv. Hieronima, zbrane pa je tudi nagovoril.

Duhovnike in redovnike je pozval, naj se odločno borijo proti spolnim zlorabam ter naj vedno prisluhnejo kriku in bolečini žrtev. Po njegovih besedah namreč razočaranje in jeza, ki ju nekateri gojijo do Cerkve, »včasih zaradi našega slabega pričevanja in zaradi škandalov, ki so skazili njeno obličje«, prispevata k vedno večji odtujenosti od udejanjanja žive vere.

Ljudem je treba vrniti navdušenje, pogum za sanje, moči za soočenje z izzivi in zaupanje v prihodnost.

Papež je, izhajajoč iz evangelija, zbranim podal tri predloge, kako ljudi znova navdušiti nad življenjem v veri: najprej morajo »odriniti na globoko«, torej pogumno in brez predsodkov stopiti med ljudi, »skupaj nadaljevati pastoralo«, torej delovati kot občestvo, in nazadnje »postati ribiči ljudi«, jim vrniti navdušenje, pogum za sanje, moči za soočenje z izzivi in zaupanje v prihodnost.

Na koncu se je vsem iz srca zahvalil za njihovo delo, zgled in vztrajnost ter jih izročil Fatimski Mariji.

Video povzetek prvega dne papeževega obiska na Portugalskem


Nalaganje
Nazaj na vrh