Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek že na Portugalskem [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 08. 2023 / 10:18
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2023 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek že na Portugalskem [VIDEO]
Uradni sprejem papeža Frančiška v Lizboni. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek že na Portugalskem [VIDEO]

Papež Frančišek je že prispel na Portugalsko in tako tudi uradno začel svoje 42. apostolsko potovanje v tujino: papeško letalo je z rimskega letališča Fiumicino okoli osme ure zjutraj poletelo proti Lizboni, kjer so svetega očeta pričakali okoli 10. ure po krajevnem času.

Po uradnem sprejemu na letališču sledi sprejemna slovesnost na glavnem vhodu v Narodno palačo v Belému, zatem vljudnostni obisk pri predsedniku republike. Okoli poldneva se bo papež srečal s predstavniki oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora v kulturnem centru v Belému in bo zbrane tudi nagovoril.


V naslednjih dneh se bo Frančišek udeležil dogajanja na svetovnem dnevu mladih, v soboto pa bo na izrecno željo obiskal tudi marijansko romarsko središče v Fatimi.

Papeža je na lizbonskem letališču sprejel portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. FOTO: Vatican Media

Popoldne je na programu srečanje s predsednikom vlade v apostolski nunciaturi, sledile bodo večernice s škofi, duhovniki, diakoni, posvečenimi osebami, bogoslovci in pastoralnimi delavci v samostanu sv. Hieronima, s papeževim nagovorom.

V naslednjih dneh se bo Frančišek udeležil dogajanja na svetovnem dnevu mladih, v soboto pa bo na izrecno željo obiskal tudi marijansko romarsko središče v Fatimi.

Jutranje srečanje v Domu sv. Marte. FOTO: Vatican Media

Srečanja in pozdravi pred slovesom

Papež se je davi, preden je zapustil svojo vatikansko rezidenco, Dom sv. Marte, srečal z okoli petnajstimi osebami, je po navedbah spletnega portala Vatican News potrdil vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni: »Med njimi je bilo nekaj mladih, deklet in fantov, ki trenutno bivajo v rehabilitacijski skupnosti in se zato ne morejo udeležiti svetovnega dneva mladih.«

V skupini so bili tudi trije stari starši z vnuki. »To srečanje, pa tudi svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki smo ga praznovali nedavno, poudarjata vez med generacijami, ki se lahko podpirajo in se druga od druge marsičesa naučijo,« je Bruni sklenil izjavo za medije.

Papež je z gosti izmenjal nekaj besed. FOTO: Vatican Media

Ob zaključku tokratnega potovanja, v nedeljo, 6. avgusta, že drugega obiska Portugalske v tem pontifikatu, bo papež Frančišek od začetka svojega papeževanja obiskal 60 držav, glede na to, da je bila Portugalska v to število vključena že po njegovem obisku maja 2017 ob stoletnici prikazovanj v Fatimi.

Papež Frančišek se je pred začetkom 42. apostolskega potovanja tradicionalno ustavil v rimski baziliki Marije Velike, kjer je kot običajno svoje potovanje zaupal v varstvo Božje Matere Marije.

Papež v pogovoru s portugalskim predsednikom. FOTO: Vatican Media

Pozdrav časnikarjem med letom v Lizbono:


Nalaganje
Nazaj na vrh