Zapri
Iskanje

Aktivno državljanstvo – moje dejanje šteje

Za vas piše:
Jerca Polc
Objava: 09. 04. 2022 / 13:53
Oznake: Dogodek, Mladi, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2022 / 14:12
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Aktivno državljanstvo – moje dejanje šteje

Aktivno državljanstvo – moje dejanje šteje
Nastopajoči na okrogli mizi in povezovalec Matej Cepin. FOTO: Korana Kovačevič
Okrogle mize z naslovom Aktivno državljanstvo – moje dejanje šteje, ki so jo v četrtek organizirali slovenski skavtinje in skavti na Gradu Rakovnik, se je v živo in na daljavo udeležilo okrog 30 skavtskih voditeljev.

Kot gostje so se pogovarjali dr. Ivan Štuhec, doktor moralne filozofije in teolog, dr. Suzana Žilič Fišer, predstojnica Inštituta za medijske komunikacije na Univerzi v Mariboru, in dr. Žiga Turk, profesor na gradbeni fakulteti in nekdanji minister. Okroglo mizo je povezoval nekdanji skavtski voditelj Matej Cepin.

V živo in na daljavo je okroglo mizo spremljalo okrog 30 skavtskih voditeljev. FOTO: Korana Kovačevič

Mediji odločajo, katera stranka bo uspešna

Na dogodku, ki se je odvijal na dan slovenske zastave, so spregovorili o različnih temah: osebnih spodbudah gostov, da so postali aktivni državljani, pomenu prihajajočih volitev in smeri, v katero smo kot posamezniki politično naravnani. »Volitve so praznik demokracije,« je izpostavila Žilič Fišerjeva, »so priložnost in edini pravi mehanizem, na katerem zares odločamo, kako naprej.« Dotaknili so se tudi vojne v Ukrajini in teme medijske neodvisnosti. »Smo v situaciji, ko noben medij ni več sposoben narediti poglobljene analize stanja, v katerem smo,« je poudaril dr. Štuhec, »in se vse odvija na površinski ravni. Zelo nevarno je, če bo te vrste politična kultura zmagovalka teh volitev.« Poleg tega je povedal, da je vstop v politiko za mlade nekaj fluidnega: »Ne zgodi se na en dan, z enim dogodkom, ampak gre za proces.« Dr. Turk pa meni, da v Sloveniji mediji odločajo, katera politična stranka bo uspešna. »Mediji pa niso pluralni, ampak so dediči socializma. Šele, ko si vzamemo čas in pregledamo več različnih medijev, dobimo sliko tega, kaj se dejansko dogaja. Vsem svetujem: če hočeš biti celovito obveščen, je treba pregledati več televizijskih kanalov.«

Dr. Suzana Žilič Fišer: »Volitve so praznik demokracije.« FOTO: Korana Kovačevič

Gostje pohvalili skavtski odnos do domovine

Udeleženci so imeli nazadnje možnost zastaviti vprašanja, gostje pa so na koncu pohvalili skavtski odnos do domovine, saj se je srečanje začelo s petjem himne proti zastavi. »To bi morali delati v celotnem vzgojno-izobraževalnem procesu, da bi se ljudje zavedali, kaj je zastava, kaj je domovina, ker pa tega ne delamo, je večina mlade generacije družbeno apatična.«

»Smo v situaciji, ko noben medij ni več sposoben narediti poglobljene analize stanja, v katerem smo,« je poudaril dr. Ivan Štuhec. FOTO: Korana Kovačevič

Razmislek o pomenu volitev in aktivnem državljanstvu

»Skavti smo organizirali okroglo mizo, ker se zavedamo, da je letošnje leto zelo pomembno na področju volitev in premislekov o aktivnem državljanstvu. To je tudi eno od področij vzgajanja, za katero želimo, da pride do skavtov. Nikdar še nismo na tak način nagovarjali naših voditeljev, zato smo se odločili, da bi jih radi spodbudili, naj začnejo razmišljati o tem in o pomenu volitev. Z izvedbo sem zadovoljen, bilo je ogromno dobrih misli in voditeljem, ki jih je to zanimalo, smo dali možnost za premislek,« je poudaril skavtski poverjenik za vzgojo Miha Ivanetič.

Pozdrav skavtskih načelnikov zastavam. FOTO: Korana Kovačevič

Jasno nastopiti s svojim mnenjem

»Prišel sem, ker se mi zdi, da sem kot skavtski voditelj poklican k aktivnemu državljanstvu, pa pogosto ne vem, kako bi to predal naprej; kako bi predajal ljubezen do domovine, kaj vse bi lahko sam še naredil na tem področju. Upal sem, da bom lahko dobil nekaj idej, kako bi se lahko dobro udejstvoval na tem področju, in sem jih – govorci so bili dovolj odločni, jasni. Nagovorilo me je, da je beseda tekla tudi o tem, da je v naši družbi sprejeto kot nekaj slabega, če imaš jasno mnenje o tem, kaj bi bilo treba spremeniti; politiziranje stvari je kot tabu. Dobil sem zagon, da so nekatere stvari v družbi pač slabe, o njih se je treba pogovarjati in s svojim mnenjem jasno nastopiti,« pa je izpostavil voditelj Janez Goršin.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh