Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alabama: sodišče zamrznjenim zarodkom priznalo status človeškega bitja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 02. 2024 / 12:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2024 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Alabama: sodišče zamrznjenim zarodkom priznalo status človeškega bitja
Prvič v zgodovini ZDA je sodišče občutno otežilo pogoje, pod katerimi lahko klinike za zdravljenje neplodnosti ponujajo storitve umetnega oplojevanja. FOTO: Pixabay

Alabama: sodišče zamrznjenim zarodkom priznalo status človeškega bitja

Zamrznjeni človeški zarodki so v skladu z državno zakonodajo pravno enakovredni otrokom, s polno zaščito in osebnimi pravicami.

Tako je s sedmimi glasovi proti dvema odločilo vrhovno sodišče v ameriški zvezni državi Alabama, kjer so sodniki široko oblikovali zakon o krivični smrti otroka (»Wrongful Death of a Child Act«) – ta se po novem nanaša »na vse nerojene otroke, ne glede na kraj njihovega bivanja«. Prvič v zgodovini Združenih držav Amerike je s tem sodišče občutno otežilo pogoje, pod katerimi lahko klinike za zdravljenje neplodnosti ponujajo storitve umetnega oplojevanja, poroča avstrijski Kathpress.

Tožbo so vložili trije pari, katerih zamrznjeni zarodki so bili uničeni v nenavadni nesreči na kliniki za umetne oploditve.

Pred ponedeljkovo predložitvijo primera vrhovnemu sodišču je bila vložena tožba treh parov, katerih zamrznjeni zarodki so bili uničeni v nenavadni nesreči na kliniki za umetne oploditve. Tožniki so se sklicevali na zakon o uboju mladoletnih oseb iz malomarnosti iz leta 1872 in so bili na prvostopenjskem sodišču zavrnjeni. Zaradi nedavne odločitve v zadevi »LePage proti kliniki Mobile Infirmary« je sodni pregon klinike zdaj vendarle mogoč.

Sodniki so svojo odločitev utemeljili z referendumom, ki so ga leta 2018 izvedli v Alabami in na podlagi katerega so »svetost nerojenega življenja in pravice nerojenih otrok« dobile ustavni status. Posledično je država leta 2019 sprejela skoraj popolno prepoved splava, ki je dokončno začela veljati leta 2022 z razveljavitvijo sodbe »Roe proti Wade« o pravici do namerne prekinitve nosečnosti.

»Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal« (Jer 1,5)

Poleg tega ima po mnenju sodnikov izraz »mladoleten« enak pomen tako v zakonu o protipravni smrti mladoletne osebe kot v vsakdanjem jeziku: nanaša se na »nerojenega ali novorojenega posameznika« človeške vrste od oploditve do polnoletnosti. Sodba se je sklicevala tudi na svetopisemski navedek »Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal« (Jer 1,5).

Pri oploditvi in vitro (IVF) se običajno oplodi več jajčec, kot jih bo prejemnica pozneje uporabila. Preostali zarodki se zamrznejo v posebnih posodah za shranjevanje. Če starši nimajo več želje po otrocih, se zarodki pozneje pogosto uporabijo v raziskovalne namene, ali pa jih uničijo. Včasih – kot v tem primeru – se zarodki uničijo tudi po naključju.

Potrditev znanstvene stvarnosti

Ameriško združenje za reproduktivno medicino (ASRM) je v sporočilu za javnost opozorilo na »nevaren precedens«, ki bi lahko imel posledice za vse Združene države. Kot so zapisali, je »sodba v nasprotju z znanostjo in zdravo pametjo ter klinikam za zdravljenje neplodnosti onemogoča, da bi tako kot doslej ponujale možnosti oplojevanja v epruveti, saj se morajo zdaj bati morebitnih obtožb«. Največja bolnišnica v Alabami je včeraj začasno že ustavila postopke umetne oploditve.

Človek ima od trenutka oploditve naprej »neprecenljivo vrednost«, ki jo je treba zaščititi tudi z zakonom.

Predstavniki ameriške organizacije za zaščito življenja »Live Action« pa v odločitvi vidijo »potrditev znanstvene stvarnosti, da se novo človeško življenje začne v trenutku oploditve«. Od tega trenutka naprej ima človek »neprecenljivo vrednost«, ki jo je treba zaščititi tudi z zakonom. Kot spominjajo, tudi 14. amandma ameriške zvezne ustave zagotavlja »enako varstvo zakona za vsakega človeka - vključno z nerojenim otrokom«.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh