Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriško »urejanje rojstev«

Za vas piše:
Gabriel Kavčič
Objava: 06. 07. 2022 / 08:18
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 08:30
Ameriško »urejanje rojstev«
Gabriel Kavčič. FOTO: Marjan Pogačnik

Ameriško »urejanje rojstev«

Vrhovno sodišče ZDA je 24. junija s šestimi glasovi za tremi proti razveljavilo temeljni odločitvi »Roe vs. Wade« (1973) in »Planned Parenthood vs. Casey« (1992). Najvišje sodišče v državi je namreč ugotovilo, da je bila prva odločitev, sprejeta pred skoraj petimi desetletji, napačna. Ustava ZDA nikjer ne vsebuje »pravice« do prekinitve življenja nerojenega človeškega bitja, niti ta ni zasidrana v ameriško kulturo, ampak je moderen pojav.

V teh dneh je bilo prelito veliko tiskarskega, še več pa digitalnega črnila, s tem pa so se že nekoliko izkristalizirale posledice te odločitve. Medtem ko so voditelji republikanskih držav začeli uvajati omejitve, so nekatere demokratske države uvedle nove zaščite za ponudnike splava. Težave se pojavljajo tudi v sodstvu, predsednik Joe Biden pa je napovedal dostop do tablet za opravljanje splava tudi v zveznih državah, kjer je splav prepovedan, in obljubil zaščito ženskam, ki bi se odločile splav opraviti drugod.

Gre za žgočo, na trenutke zelo agresivno razpravo v medijih, med politiki, pa tudi med običajnimi ljudmi, pri kateri pa se vse suče okrog pravic. Ena stran zagovarja »pravice žensk«, in pri tem vedno znova izpostavlja tragične primere posilstev in okvar v otrokovem razvoju (ti primeri sicer predstavljajo le kakšen odstotek razlogov za splav); druga stran pa govori o pravicah nerojenega otroka, ki da si zasluži enake pravice kot vsak drug (rojen) človek.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh