Zapri
Iskanje

Ameriški škofje pozdravljajo odločitev vrhovnega sodišča

Za vas piše:
T. M.
Objava: 25. 06. 2022 / 10:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2022 / 10:16
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ameriški škofje pozdravljajo odločitev vrhovnega sodišča

Ameriški škofje pozdravljajo odločitev vrhovnega sodišča
Veselje na strani zagovornikov življenja je veliko. FOTO: Vatican News
Ameriški škofje se zahvaljujejo Bogu za petkovo odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo sodbo Roe proti Wade iz leta 1973, ki je »s splavom legalizirala in normalizirala odvzem nedolžnega človeškega življenja«. Papeška akademija za življenje v ločeni izjavi poziva vlade, naj sprejmejo odločitve, ki spodbujajo življenje.

»To je zgodovinski dan v življenju naše države,« se glasi izjava konference katoliških škofov Združenih držav kot odgovor na odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da razveljavi sporne odločitve o splavu, ki so dejansko dovoljevale splav na zahtevo.

Vrhovno sodišče v ZDA je včeraj namreč ovrglo skoraj 50 let staro razsodbo Roe proti Wade, ki je na zvezni ravni uzakonila umetno prekinitev nosečnosti. Ameriške zvezne države bodo lahko tako samostojno odločale o umetni prekinitvi nosečnosti, o čemer smo na naši spletni strani že poročali.

Razveljavitev nepravičnega zakona

»Skoraj petdeset let je Amerika uveljavlja nepravičen zakon, ki je nekaterim dovolil, da se odločijo, ali lahko drugi živijo ali umrejo. Ta politika je povzročila smrt na desetine milijonov nedonošenčkov, generacij, ki jim je bila odvzeta pravica do rojstva,« so po poročanju Vatican News zapisali ameriški škofje.

Izjava, ki sta jo podpisala predsednik USCCB (Konference katoliških škofov v ZDA) nadškof José Gomez in nadškof William Lori, predsednik odbora za življenje, nadalje ugotavlja, da je proces Roe proti Wade, ki je »legaliziral in normaliziral odvzem nedolžnih človeških življenj, pomenil hudo zanikanje resnice, da so vsi moški in ženske ustvarjeni enaki, z Bogom danimi pravicami do življenja, svobode in iskanja sreče«.

Spodbujanje in zaščita najbolj ranljivih

Škofje so pozvali tudi vse odgovorne, naj »sprejmejo zakone, ki spodbujajo in ščitijo najbolj ranljive med nami«. V svoji izjavi so škofje obžalovali izgubo »malih, ki jim je bilo vzeto življenje od leta 1973«, hkrati pa so izrazili bližino »vsaki ženski in vsakemu moškemu, ki so trpeli zaradi splava«, ter jim zagotovili svoje molitve za ozdravitev in obljubili sočutje in podporo.

Kot Cerkev moramo služiti tistim, ki se soočajo s težko nosečnostjo, in jih obdati z ljubeznijo.

Škofje so nadalje pohvalili delo milijonov Američanov, ki so »mirno sodelovali, da bi izobraževali in prepričevali svoje sodržavljane o krivici splava, nudili oskrbo in svetovanje ženskam ter si prizadevali za alternative splavu, vključno s posvojitvijo, rejništvom in javno politiko, ki resnično podpira družine«.

Njihovo delo za svetost življenja, nadaljujejo škofje, »odraža vse, kar je dobro v naši demokraciji, in gibanje za življenje si zasluži, da se uvrsti med velika gibanja za družbene spremembe in državljanske pravice v zgodovini našega naroda.«

Petkova odločitev vrhovnega sodišča ZDA, da odpravi zagotovljeno pravico do umetne prekinitve nosečnosti, pa je v skladu s pričakovanji sprožila tudi številne proteste po vseh večjih mestih v ZDA in po svetu.

»To je čas za popravljanje družbenih delitev« 

Vendar škofje vztrajajo, da je treba delo nadaljevati: »Zdaj je čas, da začnemo z delom izgradnje t. i. post-Roe Amerike. To je čas za celjenje ran in popravljanje družbenih delitev; to je čas za utemeljen razmislek in civilni dialog ter za združevanje, da bi zgradili družbo in gospodarstvo, ki podpira zakone in družine, družbo, kjer ima vsaka ženska podporo in sredstva, ki jih potrebuje, da svojega otroka v ljubezni pripelje na ta svet.

Nadškofa Gomez in Lori skleneta svojo izjavo z zavezo, da »bomo nadaljevali naše služenje Božjemu velikemu načrtu ljubezni do človeka in sodelovali z našimi sodržavljani, da bi izpolnili obljubo Amerike, da bo zagotovila pravico do življenja, svobode in prizadevanja za srečo vseh ljudi.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh