Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriške zvezne države bodo lahko samostojno odločale o umetni prekinitvi nosečnosti

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 06. 2022 / 16:59
Oznake: Iz življenja, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2022 / 19:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriške zvezne države bodo lahko samostojno odločale o umetni prekinitvi nosečnosti
V Pohodu za življenje Slovenija so izjavo za medije podali pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani. FOTO: Jakob Praznik

Ameriške zvezne države bodo lahko samostojno odločale o umetni prekinitvi nosečnosti

Vrhovno sodišče v ZDA je ovrglo skoraj 50 let staro razsodbo Roe proti Wade, ki je na zvezni ravni uzakonila umetno prekinitev nosečnosti. To pomeni, da bodo posamezne zvezne države same odločale, ali splav prepovedo. Odločitev ameriškega sodišča so z veseljem pozdravili tudi v Pohodu za življenje Slovenija, v katerem jo razumejo kot uskladitev prava z dognanji sodobne znanosti.

Ameriško vrhovno sodišče je precedenčno razsodbo iz leta 1973 s petimi glasovi proti štirim razveljavilo nekaj tednov potem, ko je v javnost pricurljal dokument, ki je nakazoval, da se nagibajo v to smer. Umetna prekinitev nosečnosti bi bila lahko zdaj hitro prepovedana v več kot 20 zveznih državah ZDA. Tudi v nekaterih danes bolj liberalnih državah, ki so ga prepovedovale pred letom 1973. Gre za zgodovinsko zmago kulture življenja, pravijo zagovorniki življenja.

»Nedotakljivost človeškega življenja je temeljna pravica vsakega človeka«

V Pohodu za življenje Slovenija se veselijo odločitve ameriškega vrhovnega sodišča, s katero je odpravilo kontroverzno sodbo Roe proti Wade, po kateri je to sodišče leta 1973 razglasilo smrt nerojenega otroka kot človekovo pravico njegove matere.

»Nedotakljivost človeškega življenja je temeljna pravica vsakega človeka od spočetja naprej. Vsaka zakonodaja, ki ne varuje življenja, je krivična. Nerojeni otrok je človek, glavna razlika z rojenim je, da je še v maminem trebuhu in ga s prostim očesom ne moremo videti. Za razliko od leta 1973, imamo sedaj naprave, s katerimi lahko vidimo nerojenega otroka, zaznavamo bitje njegovega srca, vemo, da čuti bolečino, da se smeje itn. Nerojeni otrok ima od spočetja svoj edinstven in neponovljiv DNK zapis,« poudarja voditeljica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares in dodaja, da odločitev ameriškega sodišča razumejo kot uskladitev prava z dognanji sodobne znanosti.

Urša Cankar Soares, voditeljica Pohoda za življenje. FOTO: Tatjana Splichal

»Noseče mame in očetje v stiski so potrebni pomoči, ne pa siljenja, da se odločijo za smrt svojega nerojenega otroka. V Sloveniji nerojeni otroci umirajo tudi po 20 in celo 30 tednu nosečnosti,« nadaljuje Cankar Soaresova in dodaja: »V zadnjih 70 letih je bilo v Sloveniji opravljenih več 700.000 splavov, ki so za seboj pustili na sto tisoče nesrečnih mater in očetov, ki žalujejo za svojim otrokom ter trpijo zaradi te odločitve, ki jo je velika večina sprejela v hudi stiski, mnoge pod prisilo in ob grožnjah.«

Nerojeni otrok je človek, glavna razlika z rojenim je, da je še v maminem trebuhu in ga s prostim očesom ne moremo videti. (Urša Cankar Soares, voditeljica Pohoda za življenje)

Svež veter spoštovanja do življenja tudi v Slovenijo?

»Slovenija se tudi zaradi splava, abortivne zakonodaje in premajhne osveščenosti, kaj je splav in kakšne so njegove negativne posledice, na družbeni ravni sooča z demografsko zimo in upadanjem števila domačega prebivalstva,« ocenjuje Cankar Soaresova: »Želimo si, da bi svež, moderen veter spoštovanja življenja iz ZDA, prinesel pozitivne spremembe za nerojene otroke ter trpeče mame in očete tudi v Slovenijo.«



Nalaganje
Nazaj na vrh