Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Aleluja«

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 03. 04. 2019 / 11:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2019 / 09:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Aleluja«

»Aleluja«

Ta beseda je v dneh od velikonočne vigilije pa vse do binkošti v središču našega izražanja »velikonočne« vere.
Ta beseda je v dneh od velikonočne vigilije pa vse do binkošti v središču našega izražanja »velikonočne« vere. Je radosten vrisk, ali kot je zapisal urednik msgr. Silvester Čuk, ko so slovenski romarji z vriskanjem pozdravljali sv. Janeza Pavla II.: Vriskanje je slovenska aleluja.

Malo je besed, ki bi se tako uveljavile v naši krščanski civilizaciji, kot se je to zgodilo s hebrejskim izrazom Alleluja, bolj natančno: Hallelujah! Kar pomeni: Slavite Jahveja! Že dolgo pred Kristusom je bil izraz splošno znan. Ko so v Aleksandriji okrog 270 pred Kristusom prevajali glavnino Stare zaveze iz hebrejščine v mnogim bolj razumljivo grščino, so pustili izraz v hebrejski obliki. Tako se je razširil povsod, kjer so bile judovske naselbine. Krščanstvo ga je sprejelo kot skupno dediščino iz stare zaveze, a mu je dalo velikonočni poudarek. Vzklik je postal kot vrisk odrešenja.

Alelujo prepevamo, pravi sv. Rupert, kot kapljico nebeške rose. Z alelujo so se bližali svetim krajem romarji v Sveto deželo. Alelujo so prepevali menihi v starih cerkvah. Z alelujo so si dajali poguma črnski sužnji v svojih črnskih duhovnih. Še danes skupaj z njimi pričakujemo »aleluje dan«. Tako je aleluja splošno sprejeta kot izraz veselja nad odrešenjem in trdno upanje vanj.

Neštete cerkvene pesmi vriskajo alelujo. Nešteto maš, himen, oratorijev izbruhne proti koncu v tako bogastvo vriskov, da človek strme posluša. Kot je menda rekel Handel, tvorec najbolj znane oratorijske aleluje: »Ko se je v meni porajala, nisem vedel, ali sem že v nebesih ali še na zemlji.«

Dragi prijatelji! Vsakdo od nas ima nalogo, da iz svojega življenja naredi vrisk odrešenja. Čim bliže smo smrti, bolj bi morali čutiti svojo odrešenost. Naj nam aleluja požlahtni vsak dan življenja in vsak hip naše vere. Še naša smrt naj bo v znamenju aleluje. Doživeto praznovanje velikonočnega časa z Besedo med nami vam vsem želim. Naj Božja beseda, ki prinaša upanje, razsvetli vse temine vaših življenjskih poti.

Članek je uvodnik nove številke revije Beseda med nami.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh