Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aleš Čerin: »Bog te vznemiri zato, da ti lahko da svoj mir« [VIDEO]

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 18. 03. 2023 / 14:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2023 / 16:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Aleš Čerin: »Bog te vznemiri zato, da ti lahko da svoj mir« [VIDEO]
Pogovor Luke Mavriča z Alešem Čerinom. FOTO: Siniša Kanižaj

Aleš Čerin: »Bog te vznemiri zato, da ti lahko da svoj mir« [VIDEO]

Med praznikom sv. Jožefa (19. marca) in Gospodovim oznanjenjem (25. marca) v Katoliški cerkvi v Sloveniji tradicionalno obhajamo teden družine, ki letos poteka pod geslom »Mir se začne v družini«. O tem, kako se lahko možje odprejo Bogu ter kaj Bog pričakuje v zameno, sta se pogovarjala Luka Mavrič in Aleš Čerin.

Aleš Čerin je mož, oče in dedek, ki zelo dobro ve, kakšen velik blagoslov je, da vse to postaneš. Dobro se zaveda tudi, kaj ta vloga pomeni in kaj vse mora zato narediti v družini.

Padec s padalom

Čerin je v pogovoru poudaril, da možje velikokrat ne poslušajo Božjega klica. »Bog najprej spregovori v tihem šepetu, potem v glasnem govoru, če to ne pomaga, pa uporabi trdno orodje. Pri meni je uporabil to, da me je dobesedno sklatil z neba,« je dejal Čerin: »Bog je milosten, zato mi je takrat dal še eno priložnost in jaz sem naredil te korake«. 

Bog te vznemiri zato, da ti lahko da svoj mir. 


Kakšnega moža in očeta si je zamislil Bog?

Luka Mavrič je Čerinu zastavil vprašanje, kakšna je vloga očeta in moža v družini. »Njegova vloga je, da daje prave odnose na pravo mesto, da postavi Boga na prvo mesto. Pa je to enostavno? Ne, ni,« je odgovoril Čerin in poudaril, da je načrt za vsa področja življenja napisan že v Svetem pismu. »Bog je dober, zato ima dobre načrte za zakon, vzgojo otrok in življenje«.

Mož mora zdržati na tri načine. Fizično, psihično in duhovno. 

Čerin se je na tej točki obrnil na citat doktorja Kristoviča: »Oče je rama, na katero se žena ali otrok lahko naslonita, zjočeta in rama, v katero lahko boksata.«

Jožef kot mož 

Beseda je tekla tudi o tem, kakšen mož in oče je bil sv. Jožef. »Bog mu je govoril, naj Marijo vzame k sebi, kljub temu da ni bil oče otroka. In točno to je naredil,« je povedal Čerin. Poudaril je, da je Bog deloval v Jožefovih sanjah, zato ga je poslušal. »Potrpežljivo je čakal na sanje in jih prepoznal kot božji glas.«

Storil je, kot mu je naročil gospodar. 

Simbolična fotografija družine. FOTO: Vid Ponikvar / Sportida 

Odnos moža do žene in očeta do otrok

Čerin meni, da so možem žene dane kot dar. V Svetem pismu je zapisano, da je Bog Adamu ustvaril ženo, ker jo potrebuje in mu bo v pomoč: »Bog ti podari takšno ženo, kot jo potrebuješ.« Med drugim je dejal, da sta si mož in žena dana, da se med seboj brusita in za to si morata biti hvaležna. »Večkrat bi se morali zavaliti za ženo in otroke, takšne kot so. Največ, kar lahko dam otroku, je, da ljubim njegovo mamo,« je zaključil.



Kupi v trgovini

Evangelij po Marku - Teologija in duhovnost
Filozofija in esejistika
6,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh