Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oddaja Reflektor: z Alešem Čerinom o desetini

Za vas piše:
Helena Rozman
Objava: 12. 10. 2022 / 18:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 18:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oddaja Reflektor: z Alešem Čerinom o desetini
Aleš Čerin z voditeljico pogovora Heleno Rozman v studiu oddaje Reflektor. FOTO: Siniša Kanižaj

Oddaja Reflektor: z Alešem Čerinom o desetini

V novi epizodi oddaje Reflektor smo se pogovarjali o denarju, kako in za kaj ga trošimo, še posebej pa smo se posvetili dajanju desetine, ki jo zapoveduje Sveto pismo. Naslov oddaje, ki si jo lahko ogledate od srede, 12. oktobra, ob 20. uri (od takrat dalje) je Denar, desetina in dvojina.

Aleš Čerin je mož in oče, dedek in bloger, po osnovni izobrazbi pa farmacevt. Širši slovenski javnosti je postal znan leta 2011, ko je poskušal preživeti z enim evrom na dan in je to opisoval na svojem blogu Preprostost. V časih inflacije in napovedujoče finančne krize se več sprašujemo o varčevanju, o preudarni rabi denarja, zato smo ga povabili v oddajo Reflektor.

 
Bog je lastnik in mi smo oskrbniki

Aleš pravi, da je seveda pomemben že prvi preskok, da pridemo do »najinega« denarja, šele kasneje pa je zelo pomembno, da zakonci vedo, kaj vse jim daje Gospod. Pove nam, kako je nekdo, ki je odhajal s seminarja, omenil, da bo s seboj nesel zavest, da je prišel z najinim avtom, odšel pa bo s sposojenim. Smo le oskrbniki vsega.

Bog želi, da tudi mi dobro opravljamo z denarjem. Če pa mi ne bomo upoštevali njegovega načrta za denar, potem nas tudi ne bo blagoslovil.

Zakaj Sveto pismo toliko govori o denarju

Gost potem odpre Božjo besedo, kjer nas Bog uči tudi o desetini. Aleš razjasni, da je najprej potrebno razdeliti denar v tri kategorije: prva je ta, da damo Bogu; druga ta, da si naredimo kupček za slabe čase in tretja je denar, ki ga potrošimo za življenje.

Poudari, da je Gospod že takrat nagovarjal ljudi, naj ga ne goljufajo pri desetini in darovih. Sveto pismo dobro pove tudi, naj preizkusimo Gospoda na tem področju.

»Prinesite vso desetino v zakladnico, da bo zaloga v moji hiši, in preizkusite me s tem, govori Gospod nad vojskami, če vam tedaj ne odprem zapornic neba in ne izlijem na vas blagoslova do preobilja!« (Malahija 3, 10)

V nadaljevanju Aleš razloži, da pa Bog ljubi veselega darovalca in kako je sam ugotavljal, kdaj še ni bil vesel darovalec. Opozori nas, da kdaj v zakonu ni dobro imeti skupne denarnice.

Aleš Čerin. FOTO: Siniša Kanižaj

Revščina je zlo

Naš preprost sogovornik poudari tudi, da prevečkrat mislimo, da je denar zlo. Korenina vsega zla ni denar, temveč pohlep po denarju. Moramo natančno brat svetopisemske vrstice. Denar je navadno menjalno sredstvo, toda Bog daje milosti, s katerimi nas blagoslavlja. Problem pa je, da včasih milost ne more pristat v srcu, kjer je preveč »šavja«.

FOTO: Siniša Kanižaj

Kaj pa denar in otroci?

Kasneje se dotakneva tudi tega, kako pa o denarju učiti otroke. Aleš konkretno pove, kako svetovati otroku, kako ga voditi v financah in ga ne učiti, kakor uči svet, »poskrbi najprej zase«, temveč »poskrbi najprej za svojega bližnjega«. Razlikuje tudi, kaj se plača otroku in katere so njegove dolžnosti, ki se jih ne plačuje.

Poglejte si celoten pogovor, ki zajema mnogo več. Morda boste nagovorjeni, da nebeško logiko zaživite tudi na področju financ in se prepustite novim blagoslovom.

Nalaganje
Nazaj na vrh