Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali bi se poročili v »cerkvi« iz dreves?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 03. 2017 / 10:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2020 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ali bi se poročili v »cerkvi« iz dreves?

Novozelandec Barry Cox, navdušen nad cerkveno arhitekturo, ima na svojem vrtu »povsem naravno« cerkev.

Foto: splet

Včeraj smo obhajali god. sv. Valentina, ki velja tudi za »praznik zaljubljenih«. Morda se je kakšen par na ta dan odločil za zaroko in že začel z načrtovanjem svojega poročnega obreda. Zaročenci na Novi Zelandiji lahko razmišljajo tudi o poroki v »cerkvi« iz dreves.

Novozelandec Barry Cox je namreč na svojem vrtu za hišo zgradil cerkev iz samih dreves. Ko je nekega dne stopil na vrt, je pomislil, da prostor potrebuje cerkev, in tako se je začelo, je v pogovoru za medije pojasnil dejaven katoličan. Nekdanji ministrant, ki si je v otroških letih želel postati papež, se je v zrelih letih vedno bolj navduševal nad cerkveno arhitekturo. Dopust je vedno preživljal na potovanjih – po Novi Zelandiji, Evropi in Ameriki, kjer je preučeval »sorazmerja, kote, višine in naklone cerkvenih streh, zidov in stebrišč«.

Spomladi leta 2011 je očistil del vrta in postavil železni okvir, pri čemer je uporabil vse znanje, ki ga je pridobil s preučevanjem cerkva v vseh teh letih. Želel si je, da bi se streha in zidovi opazno razlikovali, ker je hotel poudariti sorazmerja, tako kot je to običajno pri grajenih svetiščih, je povedal v pogovoru za novozelandsko vrtnarsko revijo. Zamisel o »cerkvi iz dreves« se je Coxu porodila iz njegove ljubezni do narave in navdušenja nad cerkveno arhitekturo, s presajanjem in zaščito dreves pa se ukvarja tudi poklicno.


Foto: splet

Njegova »cerkev iz dreves« je zdaj priljubljen kraj za poroke. Sprva jo je sicer nameraval postaviti le za lastne potrebe, ko pa ga je nečak prosil, če bi se v tej cerkvi lahko poročil, mu je željo izpolnil in beseda o neobičajnem prizorišču za poroko se je hitro razširila. Leta 2015 je cerkev odprl za javnost – obiskovalci se lahko udeležijo vodenega ogleda ali pa jo najamejo za zasebno praznovanje. Poleg cerkve, v kateri je sto sedišč, si obiskovalci lahko ogledajo tudi labirint in velik vrt.

Sama cerkev je resnično postavljena iz dreves, od zidov do strehe, oltar pa prihaja iz rodbinske cerkve Coxovih v Shannonu na Novi Zelandiji. Narejen je iz marmorja iz okolice jezera Como v Italiji, kjer so živeli Coxovi predniki.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh