Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali dodatna vojaška pomoč Ukrajini pospešuje konflikt ali le zagotavlja obrambo?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 12. 2022 / 07:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2022 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali dodatna vojaška pomoč Ukrajini pospešuje konflikt ali le zagotavlja obrambo?
Ukrajinski in ameriški predsednik na skupni novinarski konferenci. FOTO: FB Joe Biden

Ali dodatna vojaška pomoč Ukrajini pospešuje konflikt ali le zagotavlja obrambo?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na prvem obisku v tujini od začetka napadov na Ukrajino se je v Beli hiši sestal z ameriških predsednikom Joejem Bidnom. ZDA so ob tem obljubile nov sveženj vojaške tej evropski državi, v kateri že deset mesec divja vojna, v vrednosti 1,85 milijarde dolarjev. Biden je ob tem povedal, da »ne gre za zaostrovanje vojne, ampak obrambo.«

Del novega svežnja je tudi sistem zračne obrambe patriot, s katerim naj bi Ukrajina okrepila obrambo svojega zračnega prostora pred ruskimi raketnimi napadi, poročajo tuje tiskovne agencije. Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova pa bodo nov dobave orožja Ukrajini le poslabšale konflikt.

Zelenskega sta pred Belo hišo pričakala predsednik Biden in njegova žena Jill Biden. Po rdeči preprogi z ameriškimi in ukrajinskimi zastavami ob straneh so se takoj umaknili v Belo hišo na pogovore, na vprašanja novinarjev pa niso odgovarjali.

Zelenski izrazil hvaležnost za podporo

Zelenski se je po poročanju tujih agencij v svojem imenu in imenu Ukrajincev izrazil hvaležnost za vso pomoč ZDA. Zahvalil se je Bidnu, kongresu in navadnim Američanom. Malce pred prihodom Zelenskega je State Department sporočil, da sproščajo še milijardo dolarjev vojaške pomoči iz že odobrenih sredstev v zveznem proračunu, 850 milijonov vredno vojaško pomoč pa je odobril tudi Pentagon. Vrednost ameriške vojaške pomoči Ukrajini od nastopa Bidnove vlade se je tako povečala na 21,9 milijarde dolarjev, je sporočil državni sekretar Antony Blinken. 

»Domov se vračam z dobrimi novicami«

Po pogovorih z Bidnom je Zelenski na skupni novinarski konferenci povedal, da izraz pravični mir, ki ga je pred tem omenil Biden, zanj pomeni nobenih kompromisov glede suverenosti, svobode in ozemeljske celovitosti Ukrajine. Zahvalil se je za ameriško podporo in dodal, da se v domovino vrača z dobrimi novicami.

Biden: Ne zaostrujemo vojne, gre za obrambo

Glede nove vojaške pomoči Ukrajini je Biden poudaril, da gre za obrambne sisteme. Po njegovi oceni, »ne gre za zaostrovanje vojne, ampak obrambo,« je dejal. ZDA so ob tej priložnosti napovedale še 374 milijonov dolarjev dodatne humanitarne pomoči za Ukrajino, navaja STA.

Obisk kongresa

Ukrajinski predsednik se je nato odpravil v kongres, kjer so ga pozdravili s stoječimi ovacijami. Predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi in podpredsednici ZDA Kamali Harris je predal zastavo s podpisi ukrajinskih borcev s fronte, od njiju pa je dobil v dar ameriško zastavo, ki je v čast njegovega obiska plapolala nad kongresno palačo.

Po desetih mesecih vojne je Zelenski poudaril prepričanje, da bo prihodnje leto prelomno. »Prelomnica, kjer ukrajinski pogum in ameriška odločnost jamčita za prihodnost skupne svobode, svobode ljudi, ki se postavijo za svoje vrednote,« je dejal: »Vaša pomoč ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost," je v govoru ob velikem aplavzu poudaril Zelenski.«

Kupi v trgovini

Izgubljenec
Proza
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh