Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali ima otrok pravico vedeti, kdo so njegovi starši?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 01. 2024 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2024 / 09:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali ima otrok pravico vedeti, kdo so njegovi starši?
Ameriški pianist Albert Frantz. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Ali ima otrok pravico vedeti, kdo so njegovi starši?

Ameriški pianist se v avstrijskem parlamentu zavzema za pravico posameznika, da pozna svoje korenine: »Lastna istovetnost ne sme biti državna skrivnost, pač pa človekova pravica.«

Koncertni pianist Albert Frantz je bil spočet z darovanim semenom, kar mu je bilo dolgo časa zamolčano. Svojo življenjsko zgodbo, ki jo bo prihodnji teden na pobudo avstrijske organizacije v podporo življenju »Aktion Leben« predstavil v parlamentu na Dunaju, je zaupal že Organizaciji združenih narodov in številnim drugim mednarodnim forumom, poroča avstrijski Kathpress.

49-letni Frantz se je rodil v ameriški zvezni državi Pensilvanija z darovanim semenom, vendar so mu to v mladosti prikrivali.

49-letni Frantz se je rodil v ameriški zvezni državi Pensilvanija, spočet z darovanim semenom, vendar so mu to v mladosti prikrivali; za »skrivnost« je izvedel pri svojih 30 letih. Posvojitelj ga je v otroštvu redno hudo zlorabljal, še posebej potem, ko je kot 17-leten odkril klavir, svojo »rešilno bilko«, in ob tem razvil svoj neizmeren dar.

Frantz je šele pri 17 letih odkril svoj dar za glasbo. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Frantz se je ob spodbudah svojih učiteljev podal na glasbeno pot in se preselil na Dunaj, kjer je študiral. Po genetskem testu, štirinajstih letih iskanja in prekinitvi stikov z izvorno družino je prek baze DNK našel svojega biološkega očeta, ki ga je sprejel v svojo družino, pa tudi dve sestri, ki sta bili prav tako spočeti z darovanim semenom, in nenazadnje odkril korenine svojega klavirskega daru – tudi njegova babica po očetovi strani je bila pianistka.

Ali ima otrok istospolnih partnerk pravico, da izve, kdo je njegov biološki oče?

Medtem ko v Združenih državah Amerike obstaja anonimno darovanje semena, imajo v Avstriji otroci, spočeti na ta način, pravico poznati istovetnost darovalca od svojega 14. leta starosti. Po navedbah Kathpressa pa obstaja nevarnost, da bo ta pravica ukinjena: v skladu z nedavnimi spremembami družinskega prava je zakonodaja, ki ureja področje starševstva, zdaj povezana izključno z dejstvom, da sta mati in njen partner v času otrokovega rojstva poročena ali živita v registrirani partnerski skupnosti. Poleg tega načrtovani centralni register darovanja semena in drugih spolnih celic, ki naj bi ga avstrijska zvezna vlada na zahtevo državnega sveta vzpostavila do aprila, predvideva le prostovoljno registracijo biološkega očeta.

Organizacija »Aktion Leben« pozdravlja načrtovano registracijo, obenem pa kritično ocenjuje, da zgolj prostovoljni vnos podatkov biološkega očeta ne zadošča, posebej recimo v primeru, ko bosta istospolni partnerki kot materi samodejno priznani za starša. Kako bi lahko otroci na ta način izvedeli za svojega biološkega očeta, ni bilo pojasnjeno. Po mnenju kritikov je to v nasprotju s prepovedjo anonimnega darovanja semena in jajčec, ki je zapisana v zakonu o reproduktivni medicini. Ta je bila sprejeta za zaščito otrok in se bo zdaj znašla pod precejšnjim pritiskom.

Nalaganje
Nazaj na vrh