Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali lahko darujemo maše tudi za žive?

Za vas piše:
Franc Šuštar
Objava: 19. 10. 2022 / 13:03
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2022 / 10:43
Ali lahko darujemo maše tudi za žive?
Imamo neskončno namenov za maše, tudi za žive ljudi. FOTO: Tatjana Splichal

Ali lahko darujemo maše tudi za žive?

Kakšna je razlika med gregorijanskimi in klementinskimi mašami? Ali se lahko klementinske maše opravijo še v času življenja? Ali je primerno, da na primer darujem za te maše za moža, zase in za otroke, kljub temu da so otroci še majhni? Ali pa jih mora darovati nekdo drug šele po naši smrti? (Katarina)

Spoštovana gospa Katarina, zahvaljujem se vam za vprašanje, ki je lahko v času pred praznikom vseh svetih in ob spominu na naše rajne aktualno. Ob pripravah na praznik je prav, da se sprašujemo, kako bi lahko najlepše in tudi najbolj koristno praznovali spomin na svoje drage rajne, hkrati pa ob tem pomislimo tudi na večno življenje nas samih in naših najbližjih, ki smo še živi. Vi v to skrb in povezanost z Bogom vključujete sebe, svojega moža in otroke, čeprav so še majhni. Sprašujete o razlikah med »gregorijanskimi mašami« in »klementinskimi mašami«. O gregorijanskih mašah smo v Družini že pisali v 18. številki aprila letos.

Velik dar za pokojne so gregorijanske maše, ki izvirajo iz časa papeža sv. Gregorja Velikega (540–604). Darujejo se trideset zaporednih dni, vsak dan po ena za točno določenega pokojnika s posebno prošnjo, da bi bila duša...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh