Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali obstaja človek, za katerega ne bi smeli moliti?

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 24. 04. 2024 / 09:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2024 / 10:47
Ali obstaja človek, za katerega ne bi smeli moliti?
Prvi vseslovenski tabor v Slovenski Bistrici, Gibanje za otroke in družine.si, Aleš Primc, Metka Zevnik, Marjan Turnšek, somaševane. FOTO: Tatjana Splichal

Ali obstaja človek, za katerega ne bi smeli moliti?

Dokument Fiducia supplicans je v zadnjih mesecih dvignil veliko prahu in polemik. Zato smo se z vprašanji o blagoslovih obrnili na škofa dr. Marjana Turnška, predstojnika katedre za dogmatično teologijo na Teološki fakulteti.

Blagoslov je beseda zelo širokega pomena. Kaj pravzaprav pomeni beseda »blagoslov«?

V Svetem pismu je blagoslov tako »spuščajoča« kot »dvigujoča« molitev; prva vključuje Božje delovanje v dobro posameznika ali ljudstva, druga pa je človekov odgovor Bogu. Največkrat človek blagoslavlja Boga v smislu zahvale za velike stvari, ki jih je Bog storil človeku. Sicer pa je ime sestavljeno iz starocerkvenoslovanskih besed »blago« »slovo«, kar pomeni blago, dobro, lepo besedo. Isti pomen ima tudi latinski izraz »bene-dictio« (lepo govoriti). Blagoslov v najširšem pomenu je že, če lepo in dobro govorimo drugemu in o drugem.

Imamo tri oblike blagoslovov: zakramentalni, liturgični in preprosti (neformalni) blagoslov. Kako vemo, v katero od treh oblik sodi določen blagoslov?

Prvi so izrečeni samo v okviru obreda zakramenta. Drugi so v knjigi Blagoslovi (obrednik in drugi molitveniki, ki jih je odobrila cerkvena oblast). Tretje pa molimo spontano in jih lahko upor...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh