Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriška bančna hiša zapira račun vatikanske banke IOR

Objava: 20. 03. 2012 / 10:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriška bančna hiša zapira račun vatikanske banke IOR

Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Lombardija ‘gre za težave JPMorgana’.

V Vatikanu so z nerazumevanjem sprejeli napoved banke ‘JPMorgan Chase Bank’, da bo zaradi pomanjkljive transparentnosti zaprla račun vatikanske banke IOR v Milanu. “Gre za težave JPMorgana”, je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress včeraj pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Italijanski gospodarski časnik ‘Il Sole 24 Ore’ je pred tem poročal, da bo milanska podružnica banke JPMorgan konec letošnjega marca zaprla račun banke IOR. Vatikanska banka naj bi po navedbah predstavnikov JPMorgana ne pojasnila nekaterih izrednih denarnih transakcij na milanskem računu, ki je bil odprt leta 2009.

V preteklih tednih so se izvedenci strokovnega odbora Evropskega sveta za ocenjevanje ukrepov odkrivanja in preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma (Moneyval) sestali s predstavniki Svetega sedeža in Vatikanske države. Rezultat pogovorov naj bi bil uvrstitev Vatikana na ‘beli seznam’ tistih držav, ki dosegajo mednarodna merila v boju proti pranju denarja in sumljivim denarnim poslom. Konec leta 2010 je papež Benedikt XVI. ustanovil vatikanski odbor za nadzor nad financami, ki naj bi bdel nad upoštevanjem ustreznih meril.

Medijska poročila o domnevni ustanovitvi ‘vatikanskega finančnega ministrstva’ je vatikanski tiskovni predstavnik označil kot ‘pretirana’. Italijanski mediji so navajali odlomke iz novega pravilnika Prefekture za gospodarske zadeve pri Svetem sedežu, ki je v veljavo stopil 9. marca letos. Po besedah p. Lombardija gre v tem primeru za ‘običajno spremembo notranjih pravil’, ki pa ne spreminjajo organizacijske strukture rimske kurije. Apostolska konstitucija ‘Pastor Bonus’, ki je leta 1988 na novo uredila kurijo, še naprej ostaja v veljavi.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh