Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriška narodna stolnica vabi k islamski molitvi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 11. 2014 / 07:16
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriška narodna stolnica vabi k islamski molitvi

Ameriška narodna stolnica vabi k islamski molitvi

Pristojni želijo dati znamenje za več razumevanja in sprejemanja med kristjani in muslimani.

Pristojni v washingtonski narodni stolnici so prvič v zgodovini povabili muslimanske vernike, naj svoje petkove molitve opravijo v tem zgodovinskem ameriškem svetišču. S tem želijo dati znamenje za več razumevanja in medsebojnega sprejemanja med kristjani in muslimani po vsem svetu. Današnje molitv se bo udeležilo okoli sto povabljenih gostov z vsega sveta, mogoče pa bo tudi spremljanje dogodka v živo s pomočjo prenosa po spletu.



Po navedbah poročila v ameriškem časniku The Washington Post je do zamisli za povabilo k petkovi molitvi prišlo v pogovoru med anglikansko duhovnico v omenjeni stolnici in veleposlanikom Južnoafriške republike v Združenih državah Amerike, Ebrahimom Rasoolom, med žalno slovesnostjo v spomin Nelsonu Mandeli (1918-2013) decembra lani. Musliman Rasool bo med današnjo molitvijo tudi spregovoril. Ves svet in islamsko-krščanski odnosi so se znašli v odločilnem trenutku, je Rasool povedal v pogovoru za Washington Post. »Potrebujemo svet, v katerem bodo vsi ljudje lahko svobodno živeli svojo vero in v katerem bomo preprečili versko nestrpnost, islamofobijo, rasno razlikovanje, antisemitizem in protikrščansko sovražnost.«

Narodno stolnico pogosto opisujejo kot »narodno molilnico« Združenih držav Amerike. V njej so obhajali pogrebne slovesnosti za več ameriških predsednikov, pa tudi številne spominske slovesnosti za dogodke 11. septembra 2001. Svetišče vodi anglikanska episkopalna Cerkev, tradicionalno pa je odprto za vse veroizpovedi. Že v preteklih letih so se krščanskih bogoslužij ali medverskih slovesnosti v stolnici udeleževali tako muslimani kot tudi predstavniki drugih veroizpovedi. V svetišču sta svoj prostor našli tudi judovska in pravoslavna skupnost.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh