Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški kardinal grozi z zaprtjem bolnišnic

Objava: 29. 02. 2012 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški kardinal grozi z zaprtjem bolnišnic

Nadškof v Chicagu, kardinal Francis George, meni, da bo zaprtje nujno, če ne bo umaknjena klavzula v načrtovani reformi zdravstenega sistema.

Nadškof v Chicagu, kardinal Francis George, je zagrozil z zaprtjem katoliških bolnišnic, če ne bo umaknjena klavzula v načrtovani reformi zdravstenega sistema. Cerkev je postavljena pred izbiro, da pri usmeritvi svojih socialnih in izobraževalnih ustanov bodisi upošteva katoliški nauk in plačuje visoke kazni, ustanove proda nekatoliškim lastnikom ali pa jih v naslednjih dveh letih zapre, je kardinal pojasnil po navedbah katoliške agencije ‘CatholicCulture.org’. Sporni

zakon namreč delodajalce obvezuje, da svojim zaposlenim nudijo zdravstveno zavarovanje s prevzemom stroškov za načrtovanje družine, na kar so se katoliški škofje v Združenih državah Amerike ostro odzvali.

Kardinal George je dejal, da bo katoliška Cerkev s tem ‘oropana svojih ustanov’, svoboda vesti in veroizpovedi pa bo postala ‘spomin na srečno preteklost’. Ameriška vlada je doslej spoštovala vest posameznika in skupno svobodo vseh veroizpovedi in ni predpisovala ničesar, kar ne bi bilo v skladu s prepričanjem posameznih skupin. To naj bi bilo zaščiteno z ameriško ustavo. Po mnenju kardinala so očitno živeli v zmoti.

Če omenjeni predpis ne bo umaknjen, bi bila lahko katoliška Cerkev prisiljena, da se odpove svojim zdravstvenim ustanovam, univerzam in številnim socialnim službam, je pojasnil chicaški nadškof. Obvezen prevzem stroškov za načrtovanje družine za katoliške organizacije pomeni, da bi morale ‘prekiniti povezavo s Cerkvijo, njenim moralnim in socialnim naukom in sodelovanje s krajevnim škofom’. To je neke vrste ‘tatvina’, ki Cerkvi odvzema ‘institucionalni glas v javnem življenju’.

V prvotnem osnutku zakona iz meseca januarja naj bi bili delodajalci primorani svojim zaposlenim nuditi tudi kontracepcijska sredstva, vključno s tabletko z abortivnim učinkom po spolnem odnosu in sterilizacijo. Iz tega predpisa bi bile izvzete le same verske skupnosti, ne pa tudi ustanove pod njihovim vodstvom.

Kompromisni predlog z malce drugačno razdelitvijo stroškov, ki so ga pripravili v Beli hiši, so škofje prav tako zavrnili. Zakonu nasprotujejo tudi številne ameriške zvezne države.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh