Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški katoličani nasprotujejo kontracepciji na cerkvene stroške

Objava: 17. 02. 2012 / 08:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški katoličani nasprotujejo kontracepciji na cerkvene stroške

Visoki cerkveni predstavniki so ponovno izrazili ostro kritiko zdravstvene reforme vlade predsednika Obame.

Zdravstvena reforma ameriškega predsednika Obame se je konec minulega meseca ponovno znašla sredi silovite nevihte. Katoliška Cerkev se je zoperstavila novim smernicam, po katerih morajo delodajalci poskrbeti za zdravstveno varstvo svojih zaposlenih, kamor sodijo tudi kotracepcijska sredstva in sterilizacija. Odkar je bil omenjeni načrt lanskega avgusta sprejet, je zbor kritikov v cerkvenih krogih naglo naraščal. Ob koncu letošnjega januarja so katoličani po vseh Združenih državah med bogoslužji prisluhnili pastirskim pismom in pridigam, ki so obsojala novo ureditev.

Cerkve in drugi ‘verski delodajalci’ so sicer izvzeti iz obveze, ki jo določajo novi predpisi, kar pa ne velja za verske ustanove v ožjem smislu. Ustanove pod cerkvenim vodstvom, kot so denimo šole, bolnišnice in človekoljubne organizacije, so obvezane upoštevati zakonske predpise.
Po mnenju washingtonskega kardinala Donalda Wuerla je to početje brez primere: še nikoli ni ameriški zvezni zakon kogar koli obvezoval, da nudi zdravniško oskrbo, ki je v nasprotju z njegovim prepričanjem. Zdaj pa so ‘praktično vse’ katoliške ustanove, ki želijo poskrbeti za socialno varstvo svojih študentov in uslužbencev v skladu s cerkvenim moralnim naukom, naletele na veliko težavo. Znašle so se v precepu, saj ‘morajo izbrati med upoštevanjem zakona in upoštevanjem svoje vesti’.

Predsednik Ameriške škofovske konference, newyorški nadškof Timothy Dolan, pa je kritično ocenil javno vsesplošno financiranje socialnih storitev, ki so po katoliškem pojmovanju nedopustna. Po novih predpisih morajo vsi, ne glede na etična ali verska prepričanja, ‘prek svojih davkov plačevati sterilizacije in kontracepcijo, ta pa vključuje tudi sredstva z abortivnim učinkom’. Po Dolanovem mnenju se to v deželi, v kateri je svobodno izražanje veroizpovedi prva z ustavo zagotovljena pravica, ne bi smelo dogajati.

Ministrica za zdravje Kathleen Sebelius je poskušala zgladiti ostre robove z izjavo, da želi vlada v prehodnem obdobju tesno sodelovati z verskimi skupinami in prisluhniti njihovim prošnjam. Obenem pa je opozorila na izsledke raziskave, po katerih imajo ‘kontracepcijska sredstva dobrodejen učinek na zdravje žensk in njihovih družin, zaradi česar so posledično občutno znižani stroški zdravstvenega varstva’. Med kontracepcijskimi sredstvi Američanke v rodni dobi najpogosteje uporabljajo tabletko.

Od zdravstvene politike predsednika Obame so se trenutno distancirali tudi njegovi najuglednejši podporniki iz katoliških krogov. Redovnica Carol Keehan, voditeljica ‘Katoliške zdravstvene zveze’ (The Catholic Health Association), je bila nekaj časa v sporu s škofi, ker je podpirala predsednikovo zdravstveno reformo, zdaj pa je pojasnila, da je ‘globoko razočarana’, ker vlada v Washingtonu ‘ne zagotavlja ustrezne zaščite vesti’ za cerkvene delodajalce.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh