Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški katoličani se nagibajo h Clintonovi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 07. 2016 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški katoličani se nagibajo h Clintonovi

Raziskave kažejo precejšnjo prednost pred Trumpom.

Katoliški volilci v Združenih državah Amerike se v letošnji predsedniški tekmi močno nagibajo proti Hillary Clinton, kot je pokazala nedavna raziskava javnomnenjskega inštituta Pew.



Sodeč po izsledkih raziskave ima Clintonova med katoliškimi volilci prednost pred Donaldom Trumpom, saj bi kandidatko podprlo 56 %, Trumpa pa 39 % volilcev. 17 % več je občutna razlika v primerjavi z rezultati podobne ankete, izvedene v zadnji predsedniški tekmi, ko je bil takratni senator Barack Obama med katoliškimi volilci junija 2012 skorajda izenačen s tekemecem Mittom Romneyem.

Prednost Clintonove med katoliškimi volilci gre v celoti pripisati velikanski podpori s strani latinskoameriških katoličanov (77 % za Clintonovo, 16 % za Trumpa). Med belopoltimi katoličani ima Trump malenkostno prednost (50 % proti 46 %).

Med vsemi izprašanimi volilci javnomnenjski inštitut Pew ugotavlja, da ima Clintonova z 51 % podporo prednost pred Trumpovimi 42 %. Trump je največje podpore deležen med evangeličanskimi volilci, ki so ga množično podprli (78 % proti 17 %). Clintonova je slavila med temnopoltimi protestanti, ki so s še večjo razliko podprli njeno kandidaturo (89 % proti 8 %).

Volilci, ki vsak teden obiskujejo bogoslužje, manjšo prednost dajejo Trumpu (49 % proti 45 %). Redni obiskovalci bogoslužja med katoličani so večjo podporo namenili Clintonovi (57 % proti 38 %).

Na vprašanje, katere teme se jim v predvolilni predsedniški kampanji zdijo najpomembnejše, so katoličani podali odgovore, ki se niso pretirano razlikovali od odgovorov drugih družbenih skupin.

Vir: www.catholicculture.org
Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh