Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški predsednik Biden pri papežu Frančišku [FOTO & VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 10. 2021 / 20:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 21:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriški predsednik Biden pri papežu Frančišku [FOTO & VIDEO]
Predsednika Bidna je v Vatikanu spremljala njegova soproga Jill FOTO: Vatican Media

Ameriški predsednik Biden pri papežu Frančišku [FOTO & VIDEO]

Papež Frančišek je danes v avdienco sprejel predsednika Združenih držav Amerike Josepha R. Bidna, sogovornika pa sta med drugim razpravljala o migracijah, varovanju človekovih pravic in epidemiji koronavirusne bolezni.

Sveti oče je predsednika svetovne velesile sprejel v vatikanski apostolski palači, poroča spletni portal Vatican News. Predsednik Biden se je srečal tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Richardom Paulom Gallagherjem.


Kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, sta si papež Frančišek in predsednik Biden »med prisrčnim pogovorom« podelila misli o skupnih prizadevanjih za zaščito in skrb za naš skupni dom, o zdravstvenih razmerah v svetu in boju proti epidemiji koronavirusne bolezni, pa tudi o vprašanju beguncev in kako nuditi potrebno pomoč migrantom.

Pogovor med državnikoma je trajal poldrugo uro FOTO: Vatican Media

Beseda je tekla tudi o varovanju človekovih pravic, vključno s pravico do verske svobode in svobode vesti, sogovornika pa sta izmenjala tudi svoja stališča o trenutnih razmerah v svetu, tudi znotraj okvirja vrha G20 v Rimu, ter o prizadevanjih za mir v svetu s pomočjo političnih pogajanj.

Keramičen kipec in ročno izdelano papeško ogrinjalo

Predsednika Bidna je v Vatikanu spremljala njegova soproga Jill, tradicionalno oblečena v črno obleko s tančico, kot je navada ob srečanju ženskih gostij s papežem.

Papež je predsedniku Bidnu podaril zbirko dokumentov, objavljenih v obdobju svojega pontifikata.

Sveti oče je predsedniku Bidnu podaril keramičen kipec Romar in zbirko dokumentov, objavljenih v obdobju svojega pontifikata, ameriški predsednik pa je papežu podaril leta 1930 ročno izdelano papeško ogrinjalo.

Izmenjava daril FOTO: Vatican Media

Pogovor med papežem in njegovim ameriškim gostom je trajal kar poldrugo uro, če poleg štejemo še poluradni del z izmenjavo daril. Za primerjavo: srečanje papeža Frančiška z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom leta 2017 je trajalo pol ure, z Barackom Obamo leta 2014 pa 50 minut.

Vrh G20

Predsednik Biden je na rimsko letališče Fiumicino prispel v zgodnjih jutranjih urah. Skupaj z drugimi državnimi voditelji in predstavniki pomembnih mednarodnih organizacij se bo udeležil vrha G20 30. in 31. oktobra v italijanski prestolnici.

Predsednik Biden se je danes srečal tudi z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in predsednikom italijanske vlade Mariom Draghijem, nato pa še s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Predsednik Biden se je danes srečal tudi z italijanskim predsednikom Mattarello in francoskim predsednikom Macronom.

Predsednik Biden bo v ponedeljek odpotoval v Glasgow, kjer se bo udeležil podnebne konference COP26.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh