Zapri
Iskanje

Ameriški predsednik Biden pri papežu Frančišku [FOTO & VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 10. 2021 / 20:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 21:00
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ameriški predsednik Biden pri papežu Frančišku [FOTO & VIDEO]

Ameriški predsednik Biden pri papežu Frančišku [FOTO & VIDEO]
Predsednika Bidna je v Vatikanu spremljala njegova soproga Jill FOTO: Vatican Media
Papež Frančišek je danes v avdienco sprejel predsednika Združenih držav Amerike Josepha R. Bidna, sogovornika pa sta med drugim razpravljala o migracijah, varovanju človekovih pravic in epidemiji koronavirusne bolezni.

Sveti oče je predsednika svetovne velesile sprejel v vatikanski apostolski palači, poroča spletni portal Vatican News. Predsednik Biden se je srečal tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Richardom Paulom Gallagherjem.


Kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, sta si papež Frančišek in predsednik Biden »med prisrčnim pogovorom« podelila misli o skupnih prizadevanjih za zaščito in skrb za naš skupni dom, o zdravstvenih razmerah v svetu in boju proti epidemiji koronavirusne bolezni, pa tudi o vprašanju beguncev in kako nuditi potrebno pomoč migrantom.

Pogovor med državnikoma je trajal poldrugo uro FOTO: Vatican Media

Beseda je tekla tudi o varovanju človekovih pravic, vključno s pravico do verske svobode in svobode vesti, sogovornika pa sta izmenjala tudi svoja stališča o trenutnih razmerah v svetu, tudi znotraj okvirja vrha G20 v Rimu, ter o prizadevanjih za mir v svetu s pomočjo političnih pogajanj.

Keramičen kipec in ročno izdelano papeško ogrinjalo

Predsednika Bidna je v Vatikanu spremljala njegova soproga Jill, tradicionalno oblečena v črno obleko s tančico, kot je navada ob srečanju ženskih gostij s papežem.

Papež je predsedniku Bidnu podaril zbirko dokumentov, objavljenih v obdobju svojega pontifikata.

Sveti oče je predsedniku Bidnu podaril keramičen kipec Romar in zbirko dokumentov, objavljenih v obdobju svojega pontifikata, ameriški predsednik pa je papežu podaril leta 1930 ročno izdelano papeško ogrinjalo.

Izmenjava daril FOTO: Vatican Media

Pogovor med papežem in njegovim ameriškim gostom je trajal kar poldrugo uro, če poleg štejemo še poluradni del z izmenjavo daril. Za primerjavo: srečanje papeža Frančiška z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom leta 2017 je trajalo pol ure, z Barackom Obamo leta 2014 pa 50 minut.

Vrh G20

Predsednik Biden je na rimsko letališče Fiumicino prispel v zgodnjih jutranjih urah. Skupaj z drugimi državnimi voditelji in predstavniki pomembnih mednarodnih organizacij se bo udeležil vrha G20 30. in 31. oktobra v italijanski prestolnici.

Predsednik Biden se je danes srečal tudi z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello in predsednikom italijanske vlade Mariom Draghijem, nato pa še s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Predsednik Biden se je danes srečal tudi z italijanskim predsednikom Mattarello in francoskim predsednikom Macronom.

Predsednik Biden bo v ponedeljek odpotoval v Glasgow, kjer se bo udeležil podnebne konference COP26.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh