Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški škofje pozivajo k mirnemu prenosu oblasti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 01. 2021 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2021 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriški škofje pozivajo k mirnemu prenosu oblasti

Ameriški škofje pozivajo k mirnemu prenosu oblasti

Spominski dan Martina Luthra Kinga ml. je obeležil tudi papež Frančišek.

FOTO: Vatican Media

V Združenih državah Amerike pred jutrišnjo slovesno umestitivijo novega predsednika Josepha Bidna tamkajšnji škofje ob vnovičnih grožnjah z nasiljem znova odločno pozivajo k mirnemu prenosu oblasti in k spravi v deželi, poroča spletni portal Vatican News. Po nezaslišanem vdoru v prostore ameriškega kongresa 6. januarja letos FBI ta teden opozarja pred »oboroženimi protesti« v prestolnicah posameznih zveznih držav in Washingtonu ter pred skupinami, ki grozijo z »velikansko vstajo«.

»Naj vas ne zavede glas, ki ne prihaja od Boga«

V zvezi s tem je nadškof Paul S. Coakley iz Oklahoma Cityja, predsednik Odbora za narodno pravičnost in človeški razvoj pri Škofovski konferenci ZDA, znova spodbudil k miru in opozoril, da vsakogar, »ki razmišlja o dodatnem nasilju, na stranpot zapeljuje glas, ki ne prihaja od Boga«. Po besedah nadškofa Coakleya so »nasilje 6. januarja in številni glasovi, ki so k njemu spodbujali, vključno z nekaterimi političnimi voditelji, nasprotje Božje volje«.

Nadškof državljane nagovarja: »Prosim vas, ozrite se v svoje srce. Oglejte si fotografije dogodkov 6. januarja. Oglejte si sporočila, ki so se o teh dogodkih pojavila na družbenih omrežjih. Oglejte si znamenja rasnega sovraštva v množici. Če ste to podpirali ali če v tem tednu načrtujete dodatne akcije, se vprašajte: ali so moji nameni sad Svetega Duha? Ali so moji nameni izraz ljubezni do bližnjega, vključno s tistimi, ki jih imam morda za svoje sovražnike? Ali odsevajo radost? Bodo prispevali k miru? Ali izražajo potrpežljivost, prijaznost, nežnost in samonadzor?«

Nadškof Coakley z besedami sv. Pavla vse poziva, naj ne poslušajo tistih, ki sejejo sovraštvo, jezo in razkol, ko zavajajo stran od Boga.

Kot Martin Luther King si prizadevajte, da bi »pretrgali verigo sovraštva«

Predsednik Škofovske konference ZDA, nadškof Jose H. Gomez, je prav tako pozval k miru v trenutku prenosa politične oblasti in negotovosti v Združenih državah Amerike. Ob včerajšnjem spominskem dnevu Martina Luthra Kinga ml. je losangeleški nadškof zapisal, kako se država, ki se bori »z globokimi delitvami«, obenem sooča »z enakimi izbirami, ki so bile na voljo Martinu Luthru Kingu in njegovemu gibanju« pred več kot 50 leti.

Z besedami Martina Luthra Kinga je Gomez poudaril, da se »verigo sovraštva« lahko pretrga le s »prenašanjem etike ljubezni v središče naših življenj«. »To je izziv za vsakogar med nami, ki verjame v obljubljeno Ameriko in si pripadeva, da bi obnovil dušo tega velikega naroda,« je zapisal nadškof Gomez. »V duhu Martina Luthra Kinga ml. moramo sile sovraštva in nevednosti soočiti z močjo ljubezni. Znova se moramo naučiti modrosti evangelija ter ljubiti svoje sovražnike in blagoslavljati svoje nasprotnike. V tem trenutku bi Martin Luther King ml. v javnem življenju vsem svetoval, naj si prizadevajo za spravo in zavrnejo lahke skušnjave po povračilnih ukrepih in medsebojnem obtoževanju,« je dodal nadškof.

V izjavi je spomnil še na Luther-Kingove besede, da »tistih, ki nam nasprotujejo, ne ljubimo zato, ker so ljubki ali celo simpatični, temveč zato, ker jih Bog ljubi«, na koncu pa izpostavil še »krščansko dolžnost«, da zdravimo in širimo mir, premagujemo zlo in laži, pa ne s pogostejšo uporabo slednjih, temveč z besedami resnice in deli ljubezni.

ZDA bi morale priznati vse dosežke Afroameričanov v svoji zgodovini

Washingtonski nadškof, kardinal Wilton Gregory, prvi temnopolti kardinal v prestolnici ZDA, je ob včerajšnjem prazniku dejal, kako je »moralna celovitost Martina Luthra Kinga obogatila ameriški narod in izpopolnila človeškega duha«, ter poudaril, da bi morale ZDA »priznati vse dosežke Afroameričanov v svoji zgodovini«.


FOTO: Vatican Media

Papež Frančšek: sanje Martina Luthra Kinga še vedno pomembne

Papež Frančišek pa je v pismu Kingovi hčerki Bernice Albertine King poudaril, »da je mogoče sodelovati pri ustvarjanju družbe, ki bo temeljila na pravičnosti in bratski ljubezni«. V današnjem času je vedno več družbenih krivic, delitev in sporov, ki ovirajo prizadevanja za skupno dobro, je v pismu zapisal sveti oče: »Sanje dr. Kinga o sožitju in enakopravnosti za vse ljudi, dosežene z mirnimi in nenasilnimi sredstvi, še danes ostajajo izredno pomembne.«

Bodimo tvorci miru

Z navedkom iz svoje okrožnice Vsi smo bratje papež Frančišek v pismu Kingovi hčerki poziva k dialogu in miru: vsakdo izmed nas je namreč poklican, da je tvorec miru, da deluje povezovalno in ne ločuje, da odpravlja sovraštvo in ga ne podžiga, tako da odpira poti dialoga in ne gradi novih zidov. Na ta način bo mogoče, da bližnjega ne bomo videli kot »drugega«, temveč kot »soseda« in kot »otroka vsemogočnega Boga«. Papež nazadnje vse skupaj povabi k vsakdanjim prizadevanjem za družbo, ki bo temeljila »na pravičnosti in bratski ljubezni«.

Papež Frančišek in Bernice King

Spominski dan Martina Luthra Kinga ml. 18. januarja je eden najpomembnejših praznikov v Združenih državah Amerike. Spominja na življenje Martina Luthra Kinga (1929-1968) in njegovo prizadevanje za pravice Afroameričanov.

Papež Frančišek je Bernice King marca 2018 sprejel v avdienco v Vatikanu. Kingova je lansko poletje pohvalila besede svetega očeta, ki jih je izgovoril ob rasnih nemirih in nasilju v ZDA. Kot je Kingova takrat povedala v pogovoru za Radio Vatikan, sta argentinski papež in njen oče oba odločna nasprotnika nasilja in rasnega razlikovanja ter imata enake sanje za prihodnost človeštva.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh