Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški škofje: smrtna kazen je »napad na človeško dostojanstvo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 08. 2019 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2019 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški škofje: smrtna kazen je »napad na človeško dostojanstvo«

V ZDA so letos usmrtili že dvanajstega obsojenca.

V ameriški zvezni državi Teksas so v teh dneh usmrtili zapornika, ki je bil obsojen na smrtno kazen. Floridski škof Frank Dewane je ob tej priložnosti znova izpostavil stališče Katoliške cerkve do smrtne kazni.

48-letni Larry Swearingen, ki so ga v sredo usmrtili s smrtonosno injekcijo, je že dvanajsti obsojenec, ki je bil usmrčen v letošnjem letu – 19 let po aretaciji in obsodbi za posilstvo in umor 19-letne Melisse Trotter leta 1998.

Smrtna kazen in Katoliška cerkev

Katoliška cerkev je smrtno kazen dolgo časa označevala kot ustrezen odziv na težo določenih zločinov in sprejemljivo, čeprav skrajno sredstvo za zagotavljanje skupnega dobrega. Avgusta lani pa je papež Frančišek posodobil Katekizem Katoliške cerkve in smrtno kazen označil za »nedopustno v vsakem primeru, ker je napad na nedotakljivost in dostojanstvo človeka«.

V posodobljeni različici katekizma je zapisano, da danes poznamo učinkovitejše oblike kazni, ki še vedno zagotavljajo zaščito državljanov, obenem pa nikomur dokončno je odvzemajo možnosti za zveličanje.

Smrtna kazen ni učinkovita

Škof Dewane pojasnjuje, zakaj smrtna kazen ni učinkovita: »Če želimo biti pravični, je res potrebno, da ima kazen razsežnost upanja in cilj rehabilitacije. Smrtna kazen nima nič od tega, niti približno … pravzaprav vsemu temu nasprotuje.« Škof dodaja, da statistični podatki kažejo, kako smrtna kazen, čeprav je že dolgo uveljavljena, prestopnikov ne odvrača od zločinov.

V letošnjem juliju so Združene države Amerike napovedale, da bodo znova začele izvrševati smrtne kazni na zvezni ravni. Katoliška cerkev pa si še naprej prizadeva za odpravo smrtne kazni po vsem svetu.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh