Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški škofje zahtevajo izboljšavo zdravstvene reforme

Objava: 04. 07. 2012 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški škofje zahtevajo izboljšavo zdravstvene reforme

Kritika načrtovanih uredb o financiranju splava in o nepravični obravnavi priseljencev.

Katoliški škofje v Združenih državah Amerike po razsodbi vrhovnega sodišča v prid zdravstvene reforme od ameriškega kongresa zahtevajo odpravo temeljnih pomankljivosti novega zakona. Škofovska konferenca je minuli teden med drugim kritično ocenila v reformi predvideno ureditev financiranja splavov, pomankljivo zaščito svobode vesti in nepravično obravnavo priseljencev.

Škofovska konferenca si doslej ni prizadevala, da bi sprejem zakona preprečila in po lastnih navedbah tega tudi sedaj ne bo storila. Odločitev vrhovnega sodišča pa ne zmanjšuje moralne potrebe, da bi vzpostavili ustrezno medicinsko oskrbo za vse, in popravki obstoječih pomankljivosti so še vedno dobrodošli.

Vrhovno sodišče v Združenih državah Amerike je zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame minuli teden razglasilo za sprejemljivo. Sodniki so sicer v zakonu predvideno obvezo za posamezne zvezne države, da vzpostavijo državni program zdravstvene oskrbe za vse potrebne, ocenili kot protiustavno, potrdili pa so predpis, da mora odslej vsak ameriški državljan imeti zdravstveno zavarovanje.

Pred dokončno odločitvijo o sprejemu zdravstvene reforme je katoliška Cerkev med drugim nasprotovala načrtom, po katerih naj bi delodajalec svojim zaposlenim nudil brezplačen dostop do umetne kontracepcije in sterilizacije. To naj bi veljalo tudi za podjetja v cerkveni lasti. Cerkev je to ocenila kot kratenje pravice do svobode vesti.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh