Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški ženski redovi osupli zaradi vatikanske graje

Objava: 24. 04. 2012 / 07:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški ženski redovi osupli zaradi vatikanske graje

V preiskovalnem poročilu je Vatikan pri številnih redovnicah ugotovil pomankljivo podporo cerkvenemu nauku.

Krovna organizacija ameriških katoliških redovnic, Vodstvena konferenca vernih žensk (Leadership Conference of Women Religious -LCWR), je izrazila osuplost zaradi vatikanske graje glede 'teološkega primankljaja' številnih ameriških redovnic. Omenjena organizacija se vsako leto sestaja s predstavniki pristojnih rimskih uradov in spoštuje statute, ki jih priznava tudi Vatikan, je zapisano v kratkem pojasnilu na spletni strani LCWR, zaradi česar so jih ugotovitve iz Vatikana povsem presenetile. V letošnjem maju bodo ameriške redovnice o zapletu razpravljale na redni letni skupščini.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija Kathpress, je Vatikan minuli teden izdal preiskovalno poročilo, v katerem pri številnih ameriških redovnicah ugotavlja pomankljivo podporo cerkvenemu nauku. Nekatere redovnice naj bi zagovarjale preveč liberalna stališča na področju splava in zaščite človeškega življenja, evtanazije, posvečevanja ženskih duhovnic, skrajnega feminizma in istospolne usmerjenosti. Številne izjave razkrivajo 'široko odstopanje od katoliškega nauka'. V Rimu so napovedali obsežno reformo združenja ameriških redovnic – krovni organizaciji pripada okoli 80% vseh katoliških ženskih redov in kongregacij v Združenih državah Amerike. V Ameriki je trenutno okoli 57.000 redovnic.

Dokument Kongregacije za nauk vere obenem pohvalno ocenjuje številne velike in dragocene prispevke ženskih redov k življenju Cerkve v Združenih državah Amerike. Posebej so omenjene predvsem katoliške šole, bolnišnice, služenje obubožanim in ljudem, potisnjenim na rob družbe.

Tako imenovano apostolsko vizitacijo ameriških ženskih redov je vatikanska Kongregacija za redovništvo napovedala že decembra 2008. Mediji so o njej poročali pol leta kasneje, v poročilu pa je bil takrat ugotovljen upad števila redovnic in preohlapno upoštevanje pravil, kar je bil tudi razlog za dodatno vatikansko preiskavo.

Povezave: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1749349&q=VATIK

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh