Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriško sodišče: Vatikan ni odgovoren za pedofilske duhovnike

Objava: 22. 08. 2012 / 09:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriško sodišče: Vatikan ni odgovoren za pedofilske duhovnike

Z razsodbo v ameriški zvezni državi Oregon se je trenutno zaključil zadnji proces o kazenski odgovornosti pristojnih v vesoljni Cerkvi.

Vatikan je v Združenih državah Amerike dosegel sodno pojasnilo vprašanja kazenske odgovornosti za pedofilske duhovnike. Po obsodbi okrajnega sodišča v Portlandu Sveti sedež nič več ne velja za ‘delodajalca’ vseh katoliških duhovnikov, zato ni odgovoren za plačilo odškodnin v primeru duhovniških spolnih zlorab, je po navedbah tamkajšnjih medijev v začetku tedna odločil sodnik Michael Mosman. Tožnikov zagovornik Jeff Anderson je napovedal pritožbo na sodnikovo odločitev.

Z razsodbo v ameriški zvezni državi Oregon se tako zaključuje trenutno zadnji proces v Združenih državah Amerike, v katerem je bila izražena zahteva pa kazenski odgovornosti katoliškega cerkvenega vodstva v Vatikanu. Podobne tožbe v zveznih državah Kentucky in Wisconsin so bile v preteklih letih že opuščene.

V Portlandu je moški vložil tožbo, da ga je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja večkrat spolno nadlegoval nek duhovnik. Ta naj bi sprva zlorabljal otroke v nadškofiji Chicago, nato pa bil premeščen v škofijo Portland. Obtoženi duhovnik je umrl leta 1992.

Tožnik je trdil, da duhovniška zaobljuba zvestobe papežu in možnost Vatikana, da od duhovnikov zahteva izstop iz duhovniških vrst, Svetemu sedežu v delovno-pravnem smislu nalaga odgovornost za vsakega posameznega duhovnika. Sodnik Mosman pa je pojasnil, da z njegovega stališča ni dokazov, ki bi utemeljevali odnos delodajalca in delojemalca med omenjenim duhovnikom in Svetim sedežem.

Vatikanski zagovornik Jeff Lena je po navedbah medijev pojasnil, da je ameriško sodišče v takšnem primeru prvič skrbno in temeljito obravnavalo vprašanje, ali lahko duhovnik v Združenih državah Amerike velja za ‘zaposlenega’ pri Svetem sedežu ali ne. “Odgovor je bil nesporen Ne”, je dejal Lena. Postopek v pritožbi ne bo osvetlil novih dejstev, pač pa le preveril pravno ozadje. Po mnenju nekega ameriškega pravnika bi bila tožba proti papežu izgubljena najkasneje na točki, ko bi uveljavljali njegovo imuniteto državnega poglavarja.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh