Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Amnesty International: Obama naj izpolni obljubo o zaprtju Guantanama

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 08. 01. 2013 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Amnesty International: Obama naj izpolni obljubo o zaprtju Guantanama

Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International poziva ameriškega predsednika Baracka Obamo, naj se spomni na svojo obljubo iz leta 2009, da bo zaprl taborišča za osumljene teroriste Guantanamo.

Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International poziva ameriškega predsednika Baracka Obamo, naj se spomni na svojo obljubo iz leta 2009, da bo zaprl taborišča za osumljene teroriste Guantanamo. Organizacija pred 11. obletnico prvega transferja pripornikov dodaja, da morajo ZDA izpustiti zapornike ali pa jim pravično soditi.

Amnesty International ob tem danes opozarja, da v Guantanamu še vedno ostaja 166 pridržanih. Skupno so od leta 2002 tja prepeljali 779 moških. Velika večina je bila pridržana več let, ne da bi jih česa obtožili ali jim sodili.

"Trditve ZDA o njihovem zavzemanju za človekove pravice so v neskladju s pripori v Guantanamu, sojenji na vojaških komisijah ter z odsotnostjo poprave krivic za zlorabe," je dejal raziskovalec za ZDA pri Amnesty International Rob Freer.

Ko je Obama začel svoj prvi predsedniški mandat januarja leta 2009, se je zavezal, da bo razrešil pridržanja v Guantanamu in v letu dni zaprl taborišče. Prav tako je ukazal, naj ameriška obveščevalna služba Cia preneha uporabljati sporne tehnike zasliševanj in dolgotrajna pridržanja.

A pri Amnestyju opozarjajo, da je Obama "sprejel ameriško enostransko in pomanjkljivo paradigmo 'globalne vojne proti terorizmu' ter v njenem okviru tudi neomejena pridržanja". Ob tem dodajajo, da je Obamova administracija krivdo za nezaprtje Guantanama pripisala ameriškemu kongresu, ki je večkrat blokiral rešitve, ki bi jih morale ZDA sprejeti v skladu s svojimi obvezami varovanja človekovih pravic.

Obama je kljub temu pred dnevi podpisal zakon o nacionalni obrambi, hkrati pa kritiziral določbe v zakonu, ki znova postavljajo ovire pri razreševanju razmer pripornikov v Guantanamu. "Mednarodno pravo ne dovoljuje različnim vejam oblasti, da se izogibajo zahtevam na podlagi mednarodnega prava s tem, da druga drugi pripisujejo krivdo," je dejal Freer. "Neuspeha države pri izpolnjevanju zavez o človekovih pravicah ni mogoče legitimizirati s tem, da se kaže s prstom na domače zakone in politike," je še dodal Freer.

Kritike organizacije se pri tem niso končale. "Ameriške oblasti morajo priznati in uporabiti načela mednarodnega prava," je dejal Freer, ki se je tudi zavzel za odpravo sojenj pred vojaškimi komisijami in uvedbo poštenih sojenj na civilnih sodiščih, pridržane, ki jih ZDA ne nameravajo kazensko preganjati, pa bi bilo treba izpustiti. Prav tako bi morali po mnenju Freera vpleteni ameriški kršitelji človekovih pravic in načel mednarodnega prava odgovarjati za kršitve.


Foto: The Washington Post

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh