Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

AMZS opozarja na (pre)majhno konkurenčnost med ponudniki

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 05. 2022 / 08:24
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
AMZS opozarja na (pre)majhno konkurenčnost med ponudniki
FOTO: Pexels

AMZS opozarja na (pre)majhno konkurenčnost med ponudniki

V Avto-moto zvezi Slovenije glede dogajanja na trgu pogonskih goriv izražajo zaskrbljenost, saj ocenjujejo, da ta ne deluje na način, ki bi potrošnikom zagotavljal vsaj minimalno možnost izbire.

Od države pričakujejo, da bo pripravila model določanja cen pogonskih goriv, ki trgovcem ne bo dopuščal izkoriščanja specifične tržne situacije, od trgovcev pa boljše obveščanje potrošnikov o cenah goriv na posameznem bencinskem servisu.

Potrošniki skoraj nimajo izbire

Kot pravijo v Avto-moto zvezi Slovenije, nedavne podražitve, potem ko je vlada zaradi geopolitične situacije in dogajanja na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen, začasno regulirala cene, kažejo, da potrošniki skorajda nimajo izbire oziroma se, četudi se je pojavilo nekaj diskontnih ponudnikov, konkurenca kvečjemu zmanjšuje.

»O tem na eni strani priča prodaja OMV-jevih servisov MOL-u, na drugi strani pa doslej (še) ni ob deregulaciji napovedanega vstopa novih večjih trgovcev z gorivom. Na ne- ali pa vsaj premajhno konkurenčnost kaže tudi primerjava cen – med obstoječimi ponudniki in tudi na bencinskih servisih istega ponudnika (izjema so servisi na avtocestah in hitrih cestah) se cene zgolj minimalno razlikujejo,« pojasnjujejo na AMZS.

Predsednik AMZS Andrej Brglez. FOTO: Spletna stran AMZS

Za zaščito interesov potrošnikov

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez je ob tem poudaril, da se v AMZS zavzemajo za načela delovanja prostega trga, ki praviloma prinašajo prednosti za potrošnike, a le ob pogoju, da prosti trg pravilno deluje. »Glede na obstoječe razmere na slovenskem trgu z naftnimi derivati pa AMZS ponovno izraža zaskrbljenost, da ta ne deluje na način, ki bi potrošnikom zagotavljal konkurenčnost ponudbe oziroma cen, zato od države pričakuje, da bo ustrezno ukrepala in zaščitila tako interese potrošnikov kot ne nazadnje gospodarstva.«

AMZS se vsekakor zavzema za načela delovanja prostega trga, ki praviloma res prinaša prednosti za potrošnike, vendar le ob pogoju, da prosti trg pravilno deluje. (Andrej Brglez, predsednik AMZS)

Za boljšo obveščenost

V AMZS si želijo, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o cenah goriv na posameznem bencinskem servisu. »Res je, da to lahko preverijo prek spleta in v brezplačni AMZS mobilni aplikaciji, vseeno pa od trgovcev z naftnimi derivati pričakuje, da na zunanjih zaslonih vseh bencinskih servisov objavijo cenik,« pojasnjujejo in dodajajo, da potrošniki za ceno goriva marsikdaj izvedo šele, ko dvignejo ročko za točenje goriva. Prav tako je na nekaterih bencinskih servisih (pre)slabo označeno različno dizelsko gorivo. »Posledično kupec nevede toči t. i. premium dizelsko gorivo, ki je precej dražje od »navadnega« dizelskega goriva.«

Nalaganje
Nazaj na vrh