Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

AMZS: »Z menjavo pnevmatik ni treba hiteti«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 03. 2022 / 07:09
Oznake: Nesreča
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2022 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
AMZS: »Z menjavo pnevmatik ni treba hiteti«
FOTO: AMZS

AMZS: »Z menjavo pnevmatik ni treba hiteti«

Zakonodaja določa, da lahko vozniki 15. marca, če vremenske razmere to dopuščajo, na svojih vozilih zimske pnevmatike zamenjajo z letnimi.

Kljub temu inštruktorji varne vožnje svetujejo, da z menjavo ni treba hiteti, saj je vreme nepredvidljivo in nas tudi spomladi lahko preseneti sneg. »Če pa se bodo vozniki za menjavo v teh dneh vendarle že odločili, naj ob poslabšanju vremena ravnajo odgovorno in se z letnimi pnevmatikami ne odpravijo na zasneženo ali poledenelo cesto,« opozarjajo na AMZS.

Letne pnevmatike pri višjih temperaturah z boljšim oprijemom

Na AMZS pojasnjujejo, da imajo letne pnevmatike v primerjavi z zimskimi pnevmatikami čvrstejšo gumeno zmes in bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem kot zimske. »Če k temu prištejemo še manjši kotalni upor in zato manjšo porabo goriva, se splača zimske pnevmatike na kolesih zamenjati za letne takoj, ko je to mogoče in smiselno.«

Pomladni čas skriva pasti

AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan ob tem izpostavlja, da lahko prehodni pomladanski čas skriva pasti, zato je treba tudi v tem delu leta pozorno spremljati vremenske pogoje, ki vplivajo na vozne razmere, in prilagoditi vožnjo. »Suho ali mokro vozišče, to prepozna vsak. Vendar so temperature tiste, ki prinašajo različno zahtevne izzive. Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija svoje »delo« učinkoviteje opravijo zimske pnevmatike, pri okoli 7 stopinjah so si kar enakovredne, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike učinkovitejše. In ti različni vremenski – s tem pa tudi vozni pogoji – se nam lahko zgodijo v enem dnevu, saj se temperature od jutra prek dneva do poznih večernih ur izrazito spreminjajo, tudi do 10 ali več stopinj Celzija.« 

Suho ali mokro vozišče, to prepozna vsak. Vendar so temperature tiste, ki prinašajo različno zahtevne izzive. (Brane Legan, AMZS inštruktor varne vožnje)

Z menjavo ni treba hiteti

Legan še svetuje, naj vozniki pozornost namenijo tudi globini profila v dezenu in ustreznemu tlaku v pnevmatikah: »Neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo, zavorna pot se močno podaljša.« Dodaja še, da z menjavo zimskih pnevmatik ni treba hiteti. »Ali že menjati zimske pnevmatike ali še ne, je odvisno od okolja oziroma področja najpogostejših voženj.« V gorskih, hribovitih in višje ležečih predelih lahko tudi v spomladanskih mesecih pričakujemo slabše ali vsaj začasne zimske razmere, v nižinah in posebej v priobalnem območju pa skorajda ne.

FOTO: AMZS

»Zavedati pa se je treba, da če se bomo odločili opraviti menjavo že okoli 15. marca, se moramo nato v tem prehodnem času ravnati po morebitnih trenutnih poslabšanih voznih razmerah. Sneži lahko tudi še aprila. V takih primerih se z letnimi pnevmatikami nikakor ne odpravimo na zasneženo ali poledenelo cesto,« zaključuje Legan.

Nalaganje
Nazaj na vrh