Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ana Kocet ob 100. rojstnem dnevu k zahvalni maši

Za vas piše:
Jože Žerdin
Objava: 25. 05. 2023 / 07:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2023 / 07:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ana Kocet ob 100. rojstnem dnevu k zahvalni maši
Ano Kocet je življenjska pot z Dolenjske najprej vodila na Gorenjsko, nato pa v Prekmurje. FOTO: Jože Žerdin

Ana Kocet ob 100. rojstnem dnevu k zahvalni maši

23. maja davnega leta 1923 je luč sveta zagledala danes 100-letna Ana Kocet iz obmurske vasi Gornja Bistrica v občini in župniji Črenšovci. Ana Kocet, z dekliškim priimkom Novak, po domače Murnova, je kot mlado deklet zapustila svojo rodno vas Šahovec v krajevni skupnosti Dobrnič v občini Trebnje na Dolenjskem in si našla delo na Gorenjskem, v Javorniku pri Bohinjski Beli pri Jesenicah v kuhinji. V znak hvaležnosti za stoletje dolgo življenje se je udeležila tudi zahvalne maše.

Tam je spoznala moža Štefana, ki je bil zidar v gradbenem podjetju in ga je prav tako pot ponesla za boljšim kosom kruha na Gorenjsko. Poročila sta se v Dobrniču na Dolenjskem, nato sta še nekaj časa živela in delala na Gorenjskem. Ana se je potem vrnila na možev dom na Gornjo Bistrico, mož Štefan pa je še ostal na delu na Gorenjskem. Slavljenka ima kljub starosti še dobre spomine na mladostne dni, pri hoji pa uporabljali palici. Spominja se težkih časov druge svetovne vojne, ko je okupator zavzel Prekmurje. Bili so težki časi, a z ljubeznijo in vero sta z možem prešla vse ovire življenja.

Ana Kocet je najstarejša članica DU Črenšovci. Na fotografiji z vodstvom DU Črenšovci in županjo Vero Markoja ter župnikom Zoranom Carjem. FOTO: Jože Žerdin

Vas Gornja Bistrica leži streljaj od reke Mure in Ana se še dobro spominja, kako je pred leti reke prestopila bregove in jim zalila stanovanjske hiše, gospodarska poslopja, odnašala je pridelke s polj … Ko je bila stara 11 let, je izgubila mamo in je najstarejša še živeča med 12 otroki iz njene družine na Dolenjskem. Ko je Ana prišla živet v Prekmurje, je bilo zanjo vse tuje, a s časoma se je navadila in vživela v prekmursko življenje. Ostala je doma na kmetiji in v zakonu je povila sina Štefana in hčerko Cvetko. Čeprav je vdova od leta 1993 še kar dobrega in trdnega zdravja, obiskuje zdravnico v zdravstvenem domu v Črenšovcih, pomaga pa tudi patronažna služba. Na jesen življenja so ji poleg sina in hčerke v veliko veselje vnuka Aleksander in Borut ter pravnuka Florijan in Žan. Slavljenka na Gornji Bistrici živi blizu 70 let in na njeno nepozabno praznovanje so prišli njeni sorodniki, prijatelji in znanci z Dolenjske in Prekmurja, predvsem iz vasi Gornja Bistrica in ostalih bližnjih vasi. Ana je bila vseh zelo vesela, saj je bila srečna in vesela, da je dočakala okroglih 100 let.

Za svoj rojstni dan je upihnila sto svečk na slavnostni torti. Za veseli del njenega praznovanja so ji prišli voščit vsi, ki jo imajo radi in jo spoštujejo ter cenijo, saj je priljubljena ženica v občini in župniji Črenšovci. Prejela je veliko čestitk, toplih želja, rož in seveda stiskov rok, nazdravila je tudi z rujno vinsko kapljico. Ves čas praznovanja je na harmoniko igral domače poskočne skladbe Franc Ritlop.

Gospa Ana se je ob svojem rojstnem dnevu dopoldne udeležila še zahvalne svete maše v podružnični cerkvi na Gornji Bistrici.

Mašo je daroval župnik Zoran Car ob somaševanju duhovnika dr. Karla Bedernjaka in Jožeta Geriča. Vsi trije dušni pastirji so ji čestitali za okrogli jubilej ter ji zaželeli še veliko trdnega zdravja. Na praznovanje rojstnega dne je prišla tudi županja Občine Črenšovci Vera Markoja, predsednik vaškega odbora Gornja Bistrica Roman Kolenko, predsednica Društva upokojencev Črenšovci Cecilija Zelko in podpredsednik Društva upokojencev Črenšovci Štefan Krampač, vsi pa so ji prinesli priložnostna darila ter ji s stiskom roke zaželeli vse dobro v življenju. Ana Kocet je namreč članica Društva upokojencev Črenšovci in njegova najstarejša članica. Duhovnik dr. Karel Bedernjak ji je v spomin podaril svojo knjigo z naslovom »Da bi bil svet lepši in jaz v njem srečnejši«.


Kupi v trgovini

Nadškof Alojzij Šuštar, 100-letnica rojstva
Monografije
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh