Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Anarhija v Mosulu, muslimani varujejo krščanska svetišča«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 06. 2014 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Anarhija v Mosulu, muslimani varujejo krščanska svetišča«

Mosulski nadškof opozarja, da vzpon islamistov pomeni propad tamkajšnje krščanske enklave.

Položaj v Mosulu je »zaenkrat miren, vendar ne moremo reči, da se stvari normalizirajo«, kajti mesto se je znašlo v stanju »anarhije«; največja skupina napadalcev, ki so nedavno vdrli v mesto, »se je premaknila dalje, v boj za osvojitev drugih predelov države«.



Te dni so v mestu »oboroženi moški, ki nadzirajo ulice in trge, večina izmed njih je Iračanov, možno pa je, da so med njimi tudi tujci, o tem nimamo natančnih podatkov«, je v pogovoru za katoliško agencijo AsiaNews povedal msgr. Shimoun Emil Nona, kaldejski nadškof v Mosulu na severu Iraka. Okoli 500.000 ljudi, muslimanov in kristjanov, je že pobegnilo iz mesta, zaradi česar že prihaja do humanitarne in gospodarske krize.

»Nekaj družin je ostalo, toda zaprte so po hišah in v mestu je čutiti strah, ljudje v stiski pričakujejo, kaj se bo zgodilo v prihodnje.« Nadškof Nona se je zatekel v vasico Tilkif, tri kilometre oddaljeno od središča Mosula, od koder pozorno in močno zaskrbljen spremlja razvoj dogodkov v mestu in po vsej škofiji. To je iraška stvarnost, v kateri so ljudje že žalovali ob nasilni smrti vernikov in duhovnikov, med njimi nekdanjega nadškofa msgr. Faraja Rahha, ki je bil ugrabljen, in p. Ragheeda Gannija.

Župnija p. Ragheeda pa je tudi prizorišče dogodka, ki pomeni »žarek upanja« in »pričuje o dobroti iraškega ljudstva« med dramatičnim izbruhom nasilja in obleganja: »Pred dnevi je nekaj moških vdrlo v cerkev Svetega Duha, da bi jo okradli in opustošili. Sosedje, mnogi iz muslimanskih družin, so združili svoje moči in zaščitili krščansko svetišče. Napadalce jim je naposled uspelo pregnati. Mnogi ljudje, ki ostajajo v mestu, tudi muslimani, poskušajo po najboljših močeh zaščititi krščanske domove in svetišča.«

Ozračje kljub temu ostaja napeto in položaj izjemno težak, posebej za begunce, ki so iz Mosula pobegnili v strahu pred nasiljem milic. »Zaenkrat je položaj še pod nadzorom«, pojasnjuje msgr. Nona, »kajti veliko ljudi dobre volje je pripravljenih pomagati, skupaj z majhnimi skupinami in organizacijami na tem območju. Toda če se v naslednjih dneh razmere ne bodo spremenile, se bo kriza zaostrila in solidarnost krščanskega občestva, ki je odprlo svoje domove in vasi za pobegle, ne bo več zadoščala. Potrebovali bomo pomoč.«

Nadškof je še vedno osupel nad dejstvom, s kakšno lahkoto je milica zavzela Mosul: »Še vedno nam ni povsem jasno, kaj se je zgodilo, nenadoma se je vse porušilo. Mesto je bilo pod nadzorom vojske in policije in nikakršnih znamenj ni bilo, kaj se bo zgodilo v naslednjih urah.« Milica je odložila orožje in zapustila položaje in v mesto vstopila »brez težav ali nasprotovanja«. Prav tako bi bilo potrebno pojasniti, zakaj s takšno lahkoto napredujejo proti prestolnici, saj se vas za vasjo na 400 km dolgi poti od Mosula do Bagdada uklanja osvajalcem.

Vir: www.asianews.it
Foto: AsiaNews

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh