Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Angel’ s križem, z Davidovo zvezdo in s polmesecem potuje po Evropi

Objava: 04. 05. 2010 / 08:29
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Angel’ s križem, z Davidovo zvezdo in s polmesecem potuje po Evropi

Medverski umetniški projekt ‘Abrahamova karavana’ se je pričel včeraj v nemškem Essnu, njegovi postaji pa sta med drugim tudi kulturni prestolnici Pecs in Carigrad

Izpred cerkve v nemškem Essnu je včeraj na pot krenila 'Abrahamova karavana', medverski umetniški projekt v okviru evropske kulturne prestolnice 'Ruhr 2010'. Dva upodabljajoča umetnika, Gregor Merten in Carmen Dietrich, sta oblikovala 'Angela kultur', okroglo jekleno šablono s premerom poldrugega metra, ki v notranjosti kroga prikazuje križ, Davidovo zvezdo in polmesec. Ležeča vodoravno na tleh in napolnjena z drobnim belim kremenovcem šablona nakazuje obliko angela. Umetnika v svojem delu vidita 'simbol strpnosti in razumevanja', pa tudi 'znamenje proti sovražnosti do tujcev'.

Z več kot desetčlanskim spremstvom bosta umetnika po Evropi obiskala trinajst postojank in tako prepotovala okoli sedem tisoč kilometrov. Prva postaja bo v nemškem Augsburgu, kjer bodo obeležili spomin na verski mirovni sporazum iz leta 1555.

Med cilje potovanja sta uvrščeni tudi preostali dve evropski kulturni prestolnici v letošnjem letu, Pecs in Carigrad. Ostale postaje pa vključujejo kraje, kjer je še pred leti prihajalo do nasilnih spopadov med pripadniki različnih verstev in narodnostnih skupin, denimo Tuzla, Sarajevo in Skopje. Povratek v Essen umetnika načrtujeta ob koncu maja.

V medverskem projektu sodelujeta tudi evangeličanska Cerkev na področju Severnega Porenja-Westfalije in essenška škofija.

Ob odhodu karavane so se v Essnu zbrali predstavniki krščanske in islamske skupnosti, pri transportu pa je sodelovala tudi skupina učencev, ki je sto kilogramov težko skulpturo pomagala naložiti na prikolico. Nemški predstavniki letošnje kulturne prestolnice so akcijo označili kot ‘izraz obojestranskega spoštovanja in miru med verstvi’.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh