Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: Pojdite proti toku, osvobodite se oklepa prevladujočega razmišljanja

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 06. 2023 / 13:27
Oznake: Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2023 / 18:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: Pojdite proti toku, osvobodite se oklepa prevladujočega razmišljanja
Papež Frančišek: »Kljub vsem odpovedim ali strahu vas Jezus vabi, da ostanete zvesti tistemu, kar šteje, on pa bo poskrbel za ostalo.« FOTO: Vatican media

Angelus: Pojdite proti toku, osvobodite se oklepa prevladujočega razmišljanja

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja vernike povabil, da posvetijo resnično pozornost in skrb tistemu, kar v življenju resnično šteje, in ne tistemu, kar nas duši.

Papež je nedeljski nagovor na Trgu svetega Petra začel z Jezusovimi besedami iz evangelija, kjer učencem trikrat reče: "Ne bojte se." To jim je Jezus dejal potem, ko jim je govoril o preganjanjih, ki jih bodo morali prestati zaradi oznanjevanja evangelija.

Cerkev preganjana kljub spodbudi za mir in pravičnost

Papež je opozoril, da je ta resničnost aktualna še danes, saj je bila Cerkev tako v preteklosti kot sedanjosti kljub sporočilu miru deležna preganjanja. »Paradoksalno se zdi, da oznanjevanje Božjega kraljestva, ki prinaša sporočilo miru in pravičnosti, ki temelji na bratski ljubezni in odpuščanju, a kljub temu naleti na nasprotovanje, nasilje in preganjanje.«

Bojte se, da bi zavrgli svoje življenje

Jezus pravi, naj se ne bojimo, je poudaril papež in dodal, da tega ne počne zato, »da bo na svetu vse dobro, ampak zato, ker smo za Očeta dragoceni in nič dobrega ne bo izgubljenega«. Jezus pravi, naj se namesto tega bojimo ene stvari, to je, da bi zavrgli svoje življenje, opozarja papež Frančišek. »Človek se ne bi smel toliko bati trpljenja zaradi nerazumevanja in kritik, izgube ugleda in ekonomskih prednosti. Bati bi se moral, da bo zapravil svoj obstoj v pehanju za nepomembnimi stvarmi, ki življenja ne napolnijo s smislom.«

Pomembno za vse 

Papež meni, da je to opozorilo pomembno za vsakega izmed nas. »Še danes je lahko nekdo zasmehovan ali diskriminiran, če se ne zgleduje po modnih vzorcih, ki pa pogosto v središče postavljajo drugorazredne reči, kot so stvari namesto ljudi ali predstave namesto odnosov.« Pri tem je papež pomislil na starše, »ki morajo delati, da preživijo svojo družino, vendar ne morejo živeti samo za delo. Potrebujejo čas, da so s svojimi otroki«.

Tudi duhovniki in redovnice morajo biti predani svoji službi in pri tem ne pozabiti posvetiti časa Jezusu, sicer zapadejo v duhovno posvetnost in izgubijo občutek, kdo so.

Nazadnje je pomislil tudi na mlade, »ki imajo na tisoče obveznosti in strasti: šolo, šport, različne interese, mobilne telefone in družbena omrežja, a pomembno je, da imajo živi stik z ljudmi in uresničujejo svoje sanje, s katerimi bodo pustili sled v svetu«.

Osvobodite se oklepa prevladujočega razmišljanja

Odreči se moramo sodobnim malikom potrošništva, da se ne izgubimo v stvareh, ki jih potem zavržemo, je nadaljeval: »Ostanite zvesti tistemu, kar šteje. Pojdite proti toku, osvobodite se oklepa prevladujočega razmišljanja in ne bojte se biti odrinjeni s strani tistih, ki sledijo večinski valu.«

Česa me/te je strah?

»Vprašajmo se torej, česa se bojim,« je bil neposreden papež. »Da ne bi imel tistega, kar mi je všeč? Da ne bi dosegel ciljev, ki jih nalaga družba? Sodbe drugih? Da ne bi ugajal Gospodu in ne postavil njegov evangelij na prvo mesto?« Zaključil je s prošnjo Devici Mariji, naj nam podeli modrost in pogum pri odločitvah, ki jih sprejemamo.

Nalaganje
Nazaj na vrh