Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angleški škofje nasprotujejo širjenju pojmovanja zakonske zveze

Objava: 07. 03. 2012 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Angleški škofje nasprotujejo širjenju pojmovanja zakonske zveze

Katoličane pozivajo, naj podpišejo spletno peticijo, ki se zavzema za ohranitev trenutne definicije zakonske zveze.

Katoliški škofje v Angliji in Walesu v skupnem pismu nasprotujejo načrtovani širitvi pojmovanja zakonske zveze tudi na istospolne partnerske skupnosti. Trenutni pravni položaj istospolnih parov ne spravlja v podrejeni položaj, temveč priznava in ščiti ‘posebno naravo zakona’, so škofje zapisali v pastirskem pismu, ki naj bi ga prihodnjo nedeljo prebrali v vseh katoliških skupnostih na Otoku, objavljeno pa je bilo tudi v časniku ‘The Daily Mail’.

Sprememba definicije zakonske zveze bi pomenila ‘radikalni korak’, ki bi imel učinek tudi na družbene in kulturne vrednote, menijo škofje. S tem bi zakon omejili na medsebojno zaobljubo obeh vpletenih oseb. Pri tem ne bi bilo več priznano medsebojno dopolnjevanje moškega in ženske in tudi ne namen zakona, torej spočetje in vzgoja otrok. ‘Naša dolžnost do vseh poročenih danes in vseh tistih, ki prihajajo za nami, je storiti vse, kar je v naših močeh, da ohranimo resnični pomen zakonske zveze tudi za prihodnje rodove,’ pišejo škofje.

’Ustvarjeni smo kot moški in ženske in vzorec medsebojnega dopolnjevanja ter rodovitnosti je vpisan v našo naravo’, nadaljujejo. Ta vzorec svojo potrditev najde tudi v drugih veroizpovedih, krščanski nauk pa ga pojmuje v njegovem najglobjem pomenu. ‘Ne Cerkev ne država nimata moči, da bi spremenili to temeljno razumevanje zakonske zveze’, menijo cerkveni voditelji.

Škofje pozivajo katoliške vernike k podpisu spletne peticije, ki se zavzema za ohranitev trenutne definicije zakonske zveze. Ob posvetih vlade o osnutku spremembe pa bo cerkveno vodstvo po velikonočnih praznikih izdalo tudi brošuro, v kateri bodo škofje vernike seznanili z argumenti pri omenjenem vprašanju. Pričakujejo, da bo vladni osnutek pripravljen že v tem tednu, pogajanja pa naj bi trajala okoli tri mesece.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh