Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanci: Prosta pot za sinodalno glasovanje glede ženskega škofovstva

Objava: 18. 09. 2012 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanci: Prosta pot za sinodalno glasovanje glede ženskega škofovstva

Na generalni sinodi sredi novembra v Londonu naj bi vendar odločali o škofovskem posvečevanju žensk.

Generalna sinoda anglikanske državne Cerkve v Veliki Britaniji bo sredi novembra vendarle odločala o škofovskem posvečevanju žensk. Škofje so zeleno luč za glasovanje prižgali minuli četrtek, ko so na zasedanju priredili spremembo predpisov iz prejšnjega julija – tedaj je bilo odločanje o ženskem škofovstvu še pod vprašajem. Obstajala je bojazen, da do glasovanja ne bo prišlo zaradi izredno zapletenega postopka, kar bi pomenilo, da bi bilo vprašanje ženskega škofovstva še nekaj let blokirano.

Anglikanski primas in nadškof v Canterburyju Rowan Williams je poudaril, da se je minuli četrtek večina volilcev odločila za spremembo predpisov. Večina škofov zdaj upa, da bodo cerkveni predpisi na generalni sinodi sredi novembra v Londonu omogočili tudi sprejem škofovskega posvečevanja žensk v anglikanski Cerkvi.

Sinodalne predpise, sprejete prejšnjega julija, so tokrat precej priredili. Tedaj je veljalo, naj bi župnije, ki niso pripravljene sprejeti ženskega vodstva, dobile moškega škofa, ki prav tako ni naklonjen ženskemu škofovstvu. Kritiki teh predpisov so pojasnili, da bi to še okrepilo razlikovanje žensk. Obenem bi vprašljiva postala veljavnost njihovega škofovskega posvečenja.

Glasovalni model generalne sinode vsebuje številne ovire. Da je izid glasovanja sprejet, morajo za predlog z dvotretjinsko večino glasovati trije ‘domovi’: škofje, duhovniki in laiki. Pred tem mora predlog z običajno večino uspeti v obeh anglikanskih cerkvenih pokrajinah, v Canterburyju in Yorku. Če kjer koli ne bi bila izglasovana večina, bi bil predlog samodejno zavrnjen.

Že uvedba ženskega duhovništva v anglikanski Cerkvi leta 1992, tako v Veliki Britaniji kot tudi v številnih narodnih anglikanskih Cerkvah, je svetovno anglikansko skupnost pahnila na rob ostrega spora. Predlog je bil tedaj sprejet z minimalno večino. Če bi le trije predstavniki laikov glasovali drugače, bi bil predlog zavrnjen.

Letošnja generalna sinoda bo zasedala med 19. in 21. novembrom v Londonu. Ob koncu leta se s položaja anglikanskega primasa poslavlja Rowan Williams. Njegov položaj so med drugim zasenčila vprašanja škofovskega posvečevanja žensk in odkritih homoseksualcev.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh