Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanci s strožjimi merili za škofovske kandidate

Objava: 31. 05. 2011 / 07:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanci s strožjimi merili za škofovske kandidate

Življenjski slog škofovskega kandidata naj bi pomenil ‘združevalno središčno točko’ njegove skupnosti.

Anglikanska Cerkev v Veliki Britaniji bo zaradi številnih zahtev odslej z visokimi merili za škofovske kandidate preprečevala škofovska imenovanja homoseksualnih duhovnikov. Po navedbah cerkvenega časnika ‘The Church Times’ so anglikanski škofje na tajnem srečanju minuli teden sestavili seznam pogojev za prejem škofovskega posvečenja, zaradi katerih bo odslej škofovsko imenovanje homoseksualnega kandidata praktično nemogoče.

Škofje so se s tem po poročanju časnika odzvali na smernice o enakopravnosti, ki jih je lansko leto določila britanska vlada, s katerimi je prepovedano vsakršno razlikovanje na osnovi spolne usmerjenosti. Te smernice mora upoštevati tudi komisija, ki imenuje škofe v anglikanski Cerkvi.

Osrednji argument cerkvenega vodstva je, piše ‘The Church Times’, da mora škof služiti kot ‘združevalna središčna točka’ v svoji skupnosti. Komisija za škofovska imenovanja se mora odločiti, ali nekdo, ki živi ali pa je živel v istospolni partnerski zvezi, to nalogo lahko izpolni. Pri tem je treba upoštevati, ali je kandidat v svoji istospolni zvezi upošteval cerkveni nauk, ali je pokazal kesanje za svoje istospolne dejanosti v preteklosti in ali bi njegovo imenovanje med verniki lahko povzročilo neenotnost.

Po novih smernicah bi moral torej homoseksualni škofovski kandidat vse svoje življenje preživeti v celibatu ali pa se odpovedati svojemu staremu življenjskemu slogu. Stabilno razmerje pri homoseksualcih ne zadostuje pogojem za imenovanje. Po drugi strani pa za heteroseksualne kandidate škofje pri morebitnem škofovskem imenovanju niso določili nikakršnih odgovarjajočih smernic.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh