Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanci še vedno nasprotujejo pravici do prestolonasledstva za katoličane

Objava: 28. 04. 2011 / 07:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanci še vedno nasprotujejo pravici do prestolonasledstva za katoličane

Med pripadniki anglikanske vere obstajajo strahovi, da bi katoličan na prestolu odrejal tudi imenovanja anglikanskih škofov.

Možnost nasledstva na britanski prestol za naslednike, ki so poročeni s katoličanom, je anglikanska Cerkev v Veliki Britaniji ponovno zavrnila. Po navedbah britanskega dnevnika ‘The Daily Telegraph’ anglikansko cerkveno vodstvo svojo odločitev utemeljuje s katoliškim cerkvenim pravom.

Od katoliških zakonskih partnerjev v mešanih zakonih kodeks cerkvenega prava zahteva, da si prizadevajo za katoliški krst in vzgojo otrok, rojenih v zakonu. To bi v prihodnosti lahko privedlo do položaja, da bi na čelo anglikanske državne Cerkve prišel katoliški monarh, se bojijo odgovorni v anglikanski Cerkvi.

Za takšno vlogo cerkvenega voditelja ‘pripadnik rimokatoliške vere v skladu s trenutnimi predpisi anglikanske Cerkve ne bi bil primeren’, so v časniku navedli besede tiskovnega predstavnika anglikanske Cerkve. Kot poglavar anglikanske Cerkve bi moral katoliški monarh formalno imenovati tudi anglikanske škofe.

V časniku so opozorili na možnost spora, saj bi bil poglavar anglikanske Cerkve v primeru katoliškega monarha kot vernik poslušen papežu.

Katoliška Cerkev v Angliji in Walesu razprave o reformi prestolonasledstva ‘sproščeno spremlja’, poroča ‘The Daily Telegraph’. Možnost razprave o reformi je minuli teden v intervjuju izrazil britanski ministrski predsednik David Cameron. Njegov namestnik Nick Clegg po navedbah časnika že pripravlja osnutek, po katerem naj bi bile pri prestolonasledstvu vse veroizpovedi enakopravne.

Pravni dokument iz leta 1701 določa, da prestolonaslednik izgubi pravico do prestola, ‘če je v skupnosti z rimsko Cerkvijo, če priznava papeško vero ali če se poroči s papistom’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh