Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski primas imenoval naslednika za 'katoliška' škofa

Objava: 09. 05. 2011 / 12:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski primas imenoval naslednika za 'katoliška' škofa

Škofovsko posvečenje Jonathana Bakerja in Normana Banksa je predvideno za 16. junij.

Anglikanski primas Rowan Williams je imenoval dva nova škofa za duhovno oskrbo svojih konzervativnih vernikov. Štiriinštiridesetletni Jonathan Baker in sedeminpetdesetletni Norman Banks bosta nasledila nekdanja škofa, triinšestdesetletnega Andrewja Burnhama in devetinpetdesetletnega Keitha Newtona, ki sta letošnjega januarja napravila v javnosti precej odmeven korak, ko sta prestopila v katoliško Cerkev. Britanska vlada je uradno napovedala imenovanje novih duhovnih pastirjev minuli četrtek, njuno posvečenje pa je predvideno za 16. junij.

Primas Williams je pojasnil, kako naj bi nova škofa zagotovila, da 'v anglikanski Cerkvi priznavajo in spoštujejo različne poglede in stališča na duhovniško posvečevanje žensk'. Temeljna naloga vizitatorjev, ki jih ljudje imenujejo kar 'leteči škofje', je po Williamsovih besedah svetovanje in pogovor s konzervativnimi anglikanci.

Novoimenovani škof Baker je po navedbah anglikanske Cerkve duhovniško posvečenje prejel leta 1993. Je poročen in oče treh otrok. Banks je bil v duhovnika posvečen leta 1982, leta 2009 pa je prejel naziv častnega kraljičinega kaplana.

Njuna predhodnika, škofa Newton in Burnham, sta bila kmalu po svojem prestopu posvečena v katoliška duhovnika. Trenutno skupaj še s tretjim nekdanjim anglikanskim škofom, ki je prestopil v katoliško Cerkev, oseminšestdesetletnim Johnom Broadhurstom, vodita prvi personalni ordinariat za anglikance, ki so prestopili v katolištvo. Ta cerkvena struktura je pod svoje okrilje vzela nekdanje anglikanske kristjane, ki so ob ohranitvi svojih tradicij ponovno pokorni papežu. Ordinariat po nekaterih nedavnih skupinskih prestopih ob veliki noči trenutno šteje okoli tisoč članov.

Na fotografiji: anglikanski primas nadškof Rowan Williams

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh