Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski primas in njegov biološki oče

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 12. 04. 2016 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski primas in njegov biološki oče

Canterburyjski nadškof je šele pred kratkim izvedel, da je nezakonski sin.

Canterburyjski nadškof, 60-letni Justin Welby, je s pomočjo DNK analize ugotovil, da je nezakonski sin osebnega tajnika nekdanjega predsednika britanske vlade Winstona Churchilla. V osebni izjavi, ki so jo minuli konec tedna objavili britanski mediji, je primas anglikanske Cerkve zapisal: »To je veliko presenečenje.« Od prejšnjega meseca ve, da njegov biološki oče ni Gavin Welby, temveč Anthony Montague Browne, ki je umrl leta 2013. »Vem, da svojo istovetnost najdem v Jezusu Kristusu, ne pa v genetiki – in moja istovetnost v Njem se ne spreminja.«



Njegov odnos do nepričakovane vesti je požel precej hvale in občudovanja s strani cerkvenih voditeljev Veliki Britaniji. Med drugim je bilo rečeno, da canterburyjski nadškof vsem skupaj »deli lekcijo iz ponižnosti«. Katoliški škof v Westminstru, Vincent Nichols, pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Največ šteje naše življenje v Kristusu.« Dejal je še, da moli za Welbyja in njegovo mater. Tudi eden izmed vodilnih angleških rabinov in koptski škof sta anglikanskemu primasu izkazala svoje spoštovanje.

Kot je minulo soboto pojasnil britanski časnik The Daily Telegraph, so tamkajšnji časnikarji raziskali namige na nezakonski izvor canterburyjskega nadškofa in se o tem tudi posvetovali s cerkvenim dostojanstvenikom. Ta se je posledično odločil, da bo opravil analizo DNK. Po navedbah časnika je ta pokazala, da je Welby 99,9 % sin Montague Browna, ki je bil Churchillov osebni tajnik od leta 1952 do premierjeve smrti leta 1965.

Welby je pojasnil, da so njegove izkušnje značilne za veliko ljudi: »Odkriti, da je tvoj oče nekdo drug, kot si sprva mislil, ni nič neobičajnega«, še posebej v družinah z veliko težavami in odvisnostjo. Ob tem je Welby opozoril, da sta bila njegova starša Jane in Gavin Welby alkoholika, zaradi česar je bilo njegovo otroštvo precej »kaotično«. Poudaril pa je, da njegova mati že od leta 1968 ne uživa več alkohola in izrekel pohvalo materini »čudoviti vlogi« v njegovem življenju in njenemu družbenemu udejstvovanju.

Tudi njegova mati, 86-letna Lady Williams of Elvel, je za britanski časnik The Guardian povedala, da je bilo odkritje zanjo »neverjetno šokantno«. Sicer se spominja razmerja z Brownom, vendar sta bila oba »prepojena z alkoholom«.

Nekdanji finančni upravnik Welby je bil jeseni leta 2012 presenetljivo imenovan za canterburyjskega nadškofa. Za duhovni poklic se je odločil razmeroma pozno in je šele leto dni prej prejel škofovsko posvečenje.

Vir: kath.net / Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh