Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski primas Williams naj bi naslednje leto odstopil

Objava: 14. 09. 2011 / 06:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski primas Williams naj bi naslednje leto odstopil

Po navedbah v britanskem časniku 'The Sunday Telegraph' naj bi nadškof Williams še počakal na odločitev generalne sinode svoje Cerkve glede škofovskega posvečevanja žensk.

Primas svetovne anglikanske skupnosti, nadškof Rowan Williams iz Canterburyja, naj bi po navedbah britanskih medijev prihodnje leto odstopil s svojega položaja. Enainšestdesetletni nadškof naj bi svojim prijateljem pojasnil, da si želi vrnitve v akademsko življenje, kot je poročal časnik 'The Sunday Telegraph'. Williams je kot profesor predaval na univerzi v Oxfordu, preden je bil leta 1991 izbran za škofa v Monmouthu v Walesu. Na položaj canterburyjskega škofa je bil izbran leta 2003. Škofje anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji naj bi sicer za razrešitev s škofovskega mesta zaprosili pri dopolnjeni starosti sedemdesetih let.

Pri časniku so še poročali, da ima Williams namen odstopiti po mesecu juniju prihodnje leto, ko bo kraljica Elizabeta II. praznovala šestdeset let svoje vladavine, počakal pa bo še na generalno sinodo svoje Cerkve v mesecu juliju, ko bodo njeni člani odločali o škofovskem posvečevanju žensk.

Po navedbah omenjenega časnika na Trinity Collegeu v Cambridgeu že tečejo priprave za odprtje predavateljskega mesta za nadškofa Williamsa. Kot možnega naslednika na položaju primasa anglikanske Cerkve in canterburyjskega nadškofa pa omenjajo sedanjega yorškega nadškofa, dvainšestdesetletnega Johna Sentamuja.

Odstop leta 2012 bi nasledniku nadškofa Williamsa nudil dovolj časa za pripravo na konferenco v Lambethu, ki jo prirejajo vsakih deset let. Naslednje srečanje vseh škofov anglikanske skupnosti je na vrsti leta 2018. Na dosedanjih srečanjih v preteklih desetletjih so škofje razpravljali o spornih notranjecerkvenih temah, kot sta denimo duhovniško posvečevanje žensk in odnos anglikancev do istospolne usmerjenosti.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh