Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikansko slavje v Canterburyju tudi s spominom na Benedikta XVI.

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 03. 2013 / 17:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikansko slavje v Canterburyju tudi s spominom na Benedikta XVI.

Upokojeni papež Benedikt XVI. se je v svojih pogosto navajanih člankih intenzivno ukvarjal z vprašanjem papeškega primata, ki ga anglikanci ne priznavajo.

Ob slovesni umestitvi novega anglikanskega primasa Justina Welbyja kot canterburyjskega nadškofa je v nagovorih beseda nanesla tudi na globoko teološko razpravo, ki jo je o angleški reformaciji v 16. stoletju napisal upokojeni papež Benedikt XVI. Kot so poročali na spletni strani ameriške ekumenske revije ‘First Things’, je bila umestitvena slovesnost prav na dan, ko se anglikanci spominjajo svojega mučenca Thomasa Cramerja, ki so ga leta 1554 usmrtili katoličani, ob tem pa so omenili tudi nekdanjega poglavarja katoliške Cerkve.

Welby je v svojem nagovoru z ozirom na Cranmerja poudaril – Cranmer je bil canterburyjski nadškof pod kraljema Henrikom VIII. in Edvardom VI. -, da mora Cerkev, tem bolj je zvesta Jezusu, toliko bolj računati na to, da jo bodo preganjali.

Benedikt XVI. se je že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v pogosto navajanih člankih intenzivno ukvarjal z najpomembnejšima angleškima nadškofoma iz časa reformacije, Thomasom Cranmerjem in Reginaldom Poleom, ter z njuno kontroverznostjo pri vprašanju papeškega primata. Vatikan je v luči pomena anglikanskega vprašanja minuli četrtek poleg pozdravne poslanice papeža Frančiška novemu anglikanskemu primasu objavil tudi starejši zapis Benedikta XVI. Obe besedili je novemu primasu minuli četrtek v Canterburyju izročil kardinal Kurt Koch.

Benedikt XVI. v svojih zapisih pojasnjuje, kako Welby svoj novi položaj nastopa v času, ‘ko mnogi ljudje v številnih predelih zahodnega sveta dvomijo v krščanstvo, saj so prepričani, da je vera zasebna stvar, ki v nobenem oziru ne more prispevati k javni razpravi’. ‘Žejo po Bogu’ pa Benedikt XVI. opisuje kot vseprisotno v današnji družbi.

V zapisu pohvalno ocenjuje dobre odnose med katoličani in anglikanci, ki so se razvili v preteklih desetletjih s pomočjo dialoga in tesnega sodelovanja. “Z občutkom bratskega spoštovanja vam zagotavljam svoje molitve”, je zapisal Benedikt XVI.

Welby je duhovni poglavar in primas anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji ter častni poglavar svetovne anglikanske skupnosti z okoli 77 milijoni članov. Kot ‘Primus inter pares’ (Prvi med enakimi) pa nima oblasti nad posameznimi narodnimi Cerkvami.

Njegovega ustoličenja v canterburyjski stolnici se je udeležilo okoli 2.000 gostov, med njimi angleški prestolonaslednik princ Charles in predsednik vlade David Cameron, številni nadškofje in škofje svetovne anglikanske skupnosti in predstavniki različnih drugih veroizpovedi.

Po navedbah britanske medijske hiše BBC je novega canterburyjskega nadškofa prvič v zgodovini umestila ženska, višja diakonesa Sheila Watson, zatem pa ga je dekan stolnice, Robert Willis, popeljal do prestola sv. Avguština in ga ustoličil kot anglikanskega primasa in častnega poglavarja svetovne anglikanske skupnosti.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh