Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anita Šumer: »Brez droži mi živeti ni«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 14. 12. 2021 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 06:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anita Šumer: »Brez droži mi živeti ni«
Anita Šumer je svetovna znana pekarska mojstrica. FOTO: Nik Jarh.

Anita Šumer: »Brez droži mi živeti ni«

Anita Šumer je navdušena ustvarjalka, učiteljica, pekovka z drožmi, ki svoje poslanstvo peke boljšega kruha in drugih drožastih dobrot posreduje mnogim ljudem po Sloveniji in po svetu.

»Brez droži mi živeti ni« je njeno življenjsko geslo. »Upam, da s svojim navdušenjem pritegnem še koga, da začne na peko kruha gledati na drugačen način,« pravi Anita, avtorica treh knjig o peki z drožmi (njena prva knjiga je prejela celo naziv »najboljše knjige o kruhu na svetu«), izvajalka delavnic v živo in spletnih tečajev ter ustvarjalka uporabnih pripomočkov za peko, kot so npr. nož za razrez in oblikovanje testa (drožšpohtl), kapa za pokrivanje testa v vzhajalni košarici (drožkapa), nož za zarezovanje testa pred peko (drožič) ter najnovejša praznična pridobitev v seriji drožpomočnikov – komplet šablon za krašenje kruha pred peko. 

Začelo se je pred devetimi leti … 

»Vse se je začelo iz ljubezni že leta 2012, ko so pokojnemu možu Sašu odstranili žolčnik in ni mogel jesti kruha, pripravljenega s pekovskim kvasom. Našla sem droži, se spomnila pri tem babice iz Prlekije, ki je kruh pekla na tak način, da si je prihranila del testa od prejšnje peke in ga posušila. Tisti vonj in okus me še zdaj spremljata. Tam sem tudi spoznala celotni proces od njive pa vse do mize, torej od setve, žetve, mlačve, mletja, gnetenja in peke kruha. Potem pa sem se zaljubila v peko z drožmi, ta se me drži še danes,« opisuje Anita svojo življenjsko pot. 

Anitina ljubezen do peke kruha z drožmi se je začela pred skoraj desetimi leti. FOTO: Nik Jarh.

Na praznični mizi ne sme manjkati potica 

»Prazniki so zame čas, ko se zbere "drožina", ko se družimo, povezujemo, se pogovarjamo in ustvarjamo. Na praznični mizi ne sme manjkati potica, če je ta z drožmi, še toliko bolje in laže prebavljivo ter okusnejše. Prav tako praznični kruh, mlečni z drožmi, včasih vanj zaidejo tudi v rum namočene rozine. Krašenje kruha je tudi nekaj, pri čemer lahko sodeluje vsa družina, otroci in odrasli. Potrebujemo le tri sestavine oziroma štiri v primeru pekovskega kvasa,« pravi naša sogovornica. 

Naj droži in se krasi. (Anita Šumer) 

Trenutno so vse njene moči in pozornost usmerjene v izid njene tretje knjige, ki predstavlja nadgradnjo in razširitev znanja. Še pred prazniki bo tako knjiga na voljo na Anitini spletni strani Drožomanija. »Če sta prvi dve knjigi dali vsebino, ta tretja – Umetnost krašenja kruha – daje obliko. Z njo kruh prihaja na prestol in dobiva zasluženo mesto v naših domovih,« je prepričana Anita. 

Anita peče in ustvarja ob vseh priložnostih. FOTO: Nik Jarh.

Kruh lahko postane čudovito darilo 

»Pod krašenjem kruha razumem vse tisto, kar pripomore, da poleg dobre in slastne vsebine kruh tudi čudovito izgleda. V prvem delu knjige tako dajem poudarek petim tehnikam krašenja kruha. Vse so razvrščene po težavnosti in po tem, za kako hidrirano testo so primerne. Tako se posvetimo skozi sliko in besedo najpreprostejšemu šabloniranju, slikanju na testo, posipom, zarezovanju, ki je tudi najobsežnejše poglavje v knjigi, lepotičenju (uporabi testenih okraskov in posušenega cvetja),« opisuje Anita postopek krašenja kruha, ki se ga v teh praznični dneh lahko loti prav vsak. 

Njeni kruhi so prave umetnine. FOTO: Nik Jarh.

»Na koncu povežemo vse tehnike in se naučimo, kakšen je pravi vrstni red, pa tudi kako lahko svojo umetnino zavijemo na pet zanimivih in inovativnih načinov, s katerimi kruh postane prekrasno darilo. Na tem darilu se nikoli ne nabira prah, vsak ga je vesel, saj z njim podarimo del sebe, vložen trud, čas in ljubezen. Poleg tega lahko bralci na spletni strani preberejo črtno kodo, se registrirajo in dobijo dostop do 25 videoposnetkov, do darilnih kartic in okrasnega okvirja za svojo krušno umetnino.« 

Toplo predlagam, da letos (in ne samo letos, ampak ob vsaki priložnosti) podarjamo doma okrašen in spečen kruh, naj bo s kvasom ali z drožmi. Ozaljšamo lahko namreč oba, pa tudi tistega, pripravljenega iz brezglutenske moke. (Anita Šumer)


Nalaganje
Nazaj na vrh