Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anka Trpin: »Ustvarjanje nas povezuje« [FOTO]

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 31. 05. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2022 / 10:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anka Trpin: »Ustvarjanje nas povezuje« [FOTO]
Anka Trpin. FOTO: Tatjana Splichal

Anka Trpin: »Ustvarjanje nas povezuje« [FOTO]

Gospa Anka Trpin je upokojenka iz župnije Ljubljana – Podutik, ki se je odločila, da bo svoje umetniške spretnosti delila tudi med župljane.

»Delala sem kot aranžerka, v tekstilnih trgovinah, tam sem pridobila razne ročne spretnosti. Imela sem mentorja, očeta od mojega moža, ki je akademski slikar, v srednji šoli pa sem imela čudovitega mentorja za kiparstvo – ob njiju sem se največ naučila. Ljubiteljsko kiparim, delam jaslice, iz gline. Jaslice izdelujem v slovenski narodni noši, najraje v gorenjski, ki je za naše področje najbolj prepoznavna.« Lansko leto je o svojih umetninah (mnoge od njih so bile predstavljene tudi v tujini) spregovorila za revijo Praznična

Gospa Anka ima dve odrasli hčerki in vnuke. »Smo bolj umetniška družina, tudi hčere so zelo ustvarjalne in tudi pri vnukih se že kaže ustvarjalnost,« nam z veseljem pove. 

Več fotografij si oglejte na dnu članka v obsežni fotogaleriji Tatjane Splichal. 

Druženje in ustvarjanje v župnijskih prostorih 

Skupina upokojenk v župniji Podutik se dobiva enkrat tedensko, ob ponedeljkih. Dobivajo se že od leta 2014. »Takrat smo se z mojo znanko, zdaj žal že pokojno gospo Darjo, dogovorile, da pripraviva srečanja za upokojenke. Najprej je bilo mišljeno samo kot srečanje enkrat tedensko, potem smo pa rekle – saj sva bili obe bolj ustvarjalni –, da bi bilo fajn, če bi še kaj ustvarjale. Najprej smo začele s kiparjenjem, ker sem imela jaz na tem področju največ izkušenj, potem pa smo nadaljevale s kvačkanem in klekljanjem. To se je razvijalo, prihajalo je vedno več članic, vsaka je nekaj prinesla, vsaka kakšno novo znanje.«

Nastajajo čudovite umetnine. FOTO: Tatjana Splichal

»V skupini nas je nekje od 10 do 14. Lotevamo se različnih stvari: kiparjenje, kvačkanje, risanje, klekljanje, štrikanje … Že nekaj let zapovrstjo sodelujemo še na oratoriju, pri Miklavževi igrici, izdelovale smo tudi že lutke za lutkovno predstavo. Če je pogostitev v fari ali kakšno praznovanje, tam tudi pomagamo. Smo zelo povezane z župnijo,« opisuje njihov krog delovanja gospa Anka. 

Spletejo se tudi močna prijateljstva 

Na srečanjih se sklepajo tesne vezi, ker so udeleženke skupaj že toliko časa, in članice se srečanj redno udeležujejo. »Letošnje leto se nam jih je pridružilo še nekaj in jaz upam, da bodo ostale, ker so zelo navdušene. Mislim, da se bo naša skupina še povečevala,« nam gospa Anka pove v smehu. »Vsakič nas pride pozdravit tudi gospod župnik Marko Čižman in z njim skupaj kaj zapojemo.« 

Izdelujejo tudi nakit. FOTO: Tatjana Splichal

Če ima kakšna udeleženka posebno idejo, da bi nekaj rada imela ali da bi rada nekaj podarila, se vse skupaj o tem vnaprej dogovorijo in prinesejo material, ki ga imajo že doma, saj jim v vseh teh letih ustvarjanja veliko stvari ostaja. Potem ko material zberejo skupaj, izpeljejo načrtovano ustvarjalno srečanje. 

Izdelke tudi razstavljajo 

Svoje izdelke vrle ustvarjalke večinoma kar razdelijo, nekaj pa jih ohranijo tudi zase. V zadnjem času se ukvarjajo tudi s tehniko »patchwork«, to je s šivanjem iz različnih kosov blaga. 

»Patchwork« – šivanje iz različnih kosov blaga. FOTO: Tatjana Splichal

Njihova srečanja v okviru župnije Ljubljana – Podutik so bila sprva zamišljena z namenom, da bi se župljani med seboj bolje spoznali. Prvotni namen je bil tako zgolj druženje med župljani, kar pa je počasi preraslo v ustvarjalno skupino. Skupina je odprta tudi za vse tiste ženske, ki prihajajo iz drugih župnij. 

»Informacije o našem druženju gredo od ust do ust, tiste, ki pridejo, večinoma tudi ostanejo. Dobivamo se vse leto, razen med počitnicami. Svoje delo bomo nadaljevale, posebnega načrta pa si ne zastavljamo; kakor si pač katera od članic zamisli, da bi rada ustvarila. Ustvarjalne želje, ki jih potem s skupno pomočjo uresničimo,« zaključi naša sogovornica. 


Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh